Update articol:

Banca Internațională de Investiții a împrumutat aproximativ 57 milioane euro, prin două tranzacții în RON și CZK

iib bii Banca Internațională de Investiții a împrumutat aproximativ 57 milioane euro, prin două tranzacții în RON și CZK

La data de 18 ianuarie 2022, Banca Internațională de Investiții (BII) a început implementarea planului de finanțare, cu două tranzacții de succes în RON și CZK realizate in cadrul Programul MTN al Băncii. Este pentru prima dată când două tranzacții au avut loc în aceeași zi, în ciuda contextului dificil din piață, profitând de o fereastră favorabilă din piață care i-a permis încheierea ambelor tranzacții la cele mai mici marje pentru scadențele și monedele în care au avut loc, potrivit unui comunicart BII

Tranzacția în Lei cu o scadență de 3 ani, care a fost derulată de UniCredit AG și încheiată la cea mai scăzută marjă obținută vreodată fata de curba randamentelor obligațiunilor guvernamentale românești de doar 15 bps (față de 30 bps pentru tranzacția cu o scadență de 2 ani încheiată în octombrie 2021). Acest lucru demonstrează înalta recunoaștere de care se bucură Banca pe piața din România, și este rezultatul realizărilor Băncii pe tranzacțiile în RON, fiind un emitent frecvent în RON din 2015. Suma finală de 105 mil. RON (echivalentul a aproximativ 21 mil. EUR) a fost convertită urmare unei operațiuni de swap la cea mai joasa marja aferenta unei scadențe similare. Cinci investitori locali și un investitor instituțional off-shore au participat la această tranzacție.

Începând din 2018, BII a devenit un emitent frecvent de coroane cehe, consacrându-se ca una din corporațiile/instituțiile financiare cu cele mai ridicate cereri în rândul investitorilor instituționali locali. Obligațiunea cu o scadență de 5 ani a fost emisă cu un cupon de 4%, cu un randament fix față de curba CZK IRS, într-un context foarte dificil și volatil din piață.

Curbele de referință CZK care în prezent sunt inversate au oferit Băncii o șansă unică de a extinde pentru prima dată curba CZK a BII la o scadență de 5 ani, obținând un raport euro-after swap comparabil cu cel obținut pentru scadențele de 2-3 ani. Emisiunea în valoare de 900 mil. CZK  (aproximativ 36 mil. EUR) a fost realizata cu sprijinul Erste Bank Vienna. Tranzacția a fost subscrisa de șase manageri de active și societăți de asigurare din Cehia.

„Primele două tranzacții încheiate azi reprezintă un început extraordinar al anului pentru BII și o promisiune pentru acest an. Deși în prezent observăm o creștere generală a ratelor dobânzilor pe piață în urma schimbărilor recente ale politicilor monetare ale băncilor centrale, ne concentrăm pe obținerea celor mai scăzute niveluri ale marjelor raportat la curbele de referință, care sunt cei mai buni indicatori ai riscului de credit al emitentului.” a declarat dl Jozef Kollar, Prim Vice-Președinte Trezorerie și DCM.

Banca Internațională de Investiții (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acționarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare începând cu finalul anului 2012 și are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody’s A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectivă stabilă).

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/05/2022)

Nuclearelectrica, NuScale & E-Infra semneaza un Memorandum de Intelegere

MUNICIPIUL BISTRITA (BIS29) (24/05/2022)

Plata rata cupon 50, rambursare rata principal 50 & calcul rata dobanda pentru cuponul 51

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014