Update articol:

Banca JPMorgan a fost percheziţionată de procurorii germani într-o anchetă privind o fraudă fiscală

Germania Sursa foto: Pixabay

JPMorgan Chase a devenit cea mai recentă bancă care a fost percheziţionată de procurorii din Germania în cadrul unei anchete privind scandalul de evaziune fiscală „cum-ex” de miliarde de dolari, potrivit FT.

Percheziţiile la biroul băncii din Frankfurt de către procurorii din Köln reprezintă cel mai recent pas într-o anchetă extinsă asupra scandalului impozitului pe dividende, care datează de mai bine de un deceniu. Procurorii și poliția din Germania au percheziționat anul acesta și birourile altor creditori străini precum Barclays, Bank of America și Morgan Stanley.

„Putem confirma că birourile noastre din Frankfurt au fost vizitate în această săptămână. Continuăm să cooperăm cu autoritățile germane în ancheta lor în curs”, a declarat miercuri banca americană.

Procuratura din Köln a declarat că a executat mandate de percheziție împotriva unei instituții bancare pe care nu a menţionat-o, precum și la firme de audit și a percheziționat casele a patru suspecți, toate în legătură cu scheme de evaziune fiscală “cum-ex”.

Se estimează că frauda, ​​care a “profitat” de un defect al codului fiscal german, a costat contribuabilii mai mult de 10 miliarde de euro. Schema frauduloasă a permis atât cumpărătorilor, cât și vânzătorilor să depună cereri de rambursare a impozitului pe dividende pe care, în realitate, nu le-au plătit.

În Germania, autoritățile fiscale au rambursat cel puțin 3,9 miliarde de euro  taxe ilicite între 2001 și 2011, potrivit ministerului de finanțe.

Frauda a fost denumită cum-ex, care este derivat din latină care înseamnă „cu fără”, și se referă la natura dispariției plăților de dividende.

Percheziţiile din Frankfurt, care au fost raportate pentru prima dată de Bloomberg, sunt efectuate pentru a localiza e-mailuri și corespondență scrisă, au adăugat procurorii din Köln. În operațiune sunt implicați și peste 50 de anchetatori și experți IT din cadrul poliției locale și birourilor de investigații fiscale.

Procurorii din Köln investighează 1.500 de persoane în cadrul unei anchete mai ample privind frauda de lungă durată care implică creditori internaționali, de la Deutsche Bank, Barclays și Macquarie până la HypoVereinsbank a UniCredit.

Procurorii investighează scandalul de ani de zile, dar ancheta a fost intensificată luna trecută, când un fost bancher senior de la Fortis Bank a fost arestat în Mallorca la cererea procurorilor din Frankfurt.

Fortis, care s-a prăbușit în criza financiară și a fost achiziționată de ABN Amro, a fost unul dintre primii creditori care a exploatat defectul de proiectare din codul fiscal german. Procurorii din Frankfurt au percheziţionat birourile ABN Amro din Frankfurt în 2019 şi 2020.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (26/09/2022)

Modificarea Calendarului Financiar al Societatii aferent anului 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/09/2022)

Program disponibilizare colectiva

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/09/2022)

Notificare rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

ALRO S.A. (ALR) (26/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)