Update articol:

Banca Naţională a Cehiei se gândeşte să majoreze dobânda de referinţă în 2021

JIří Rusnok, ČNB JIří Rusnok, ČNB

Banca Naţională a Cehiei ar putea majora costul creditului de două ori în acest an, a declarat marţi guvernatorul Jiri Rusnok, depărtându-se de trendul global al unei politici monetare ultra-relaxate pe fondul pandemiei de Covid-19, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Jiri Rusnok a precizat că se aşteaptă ca ritmul de creştere economică să accelereze în a doua jumătate a anului, unul dintre motive fiind şi progresele înregistrate de campania de vaccinare. De asemenea, Rusnok prognozează că rata şomajului în Cehia, care este deja la cel mai redus nivel din Uniunea Europeană, va rămâne una redusă şi va continua să pună presiune pe preţurile de consum.

La fel ca şi alte state europene, Cehia a decis închiderea industriei comerţului cu amănuntul şi ospitalităţii pentru a ţine sub control pandemia. Economia cehă dependentă de exporturi vinde autoturisme, electronice şi alte bunuri spre ţări precum Germania sau China pentru a susţine creşterea Produsului Intern Brut.

“Cu siguranţă ne vom mişca atent pentru a fi siguri că nu subminăm o relansare economică fragilă printr-o acţiune care să vină prea devreme sau prin înăsprirea mult prea rapidă a condiţiilor monetare. În rest, perspectiva unei creşteri graduale a dobânzilor este în continuare validă şi vom calibra cu atenţie momentul”, a spus Jiri Rusnok într-un interviu pentru Bloomberg.

Planurile decidenţilor de la Banca Naţională a Cehiei sunt diferite de cele ale omologilor din zona euro sau Europa Centrală, care au decis să prelungească măsurile de relaxare a politicii monetare, pentru a susţine creşterea economică şi a menţine costurile de finanţare ale guvernelor la un nivel redus.

În Cehia există mai multe locuri de muncă disponibile decât oameni care caută un loc de muncă, ceea ce a menţinut ritmul de creştere a preţurilor peste ţinta de 2% a Băncii centrale. Lipsa de mână de lucru disponibilă a dus la majorarea salariilor şi nu va dispărea atunci când Guvernul de la Praga va pune capăt programelor de sprijin, susţine guvernatorul Băncii centrale.

“Am intrat în criză cu o economie foarte dinamică, care arăta chiar semne de supraîncălzire, în special pe piaţa muncii şi la preţurile de pe piaţa imobiliară. Aşa că potenţialul nostru inflaţionist este incomparabil mai mare decât în zona euro”, a spus Jiri Rusnok. Cu toate acestea, aprecierea coroanei cehe şi riscurile la adresa relansării vor face ca dobânzile să nu crească de trei ori în acest an, cum sugerau prognozele publicate în luna noiembrie de Banca Naţională, a spus guvernatorul.

“Ritmul normalizării ar putea fi unul aproximativ în linie cu previziunile noastre, însă întregul proces ar putea fi prelungit în timp. Nu ştiu dacă vom majora o dată sau de două ori”, a spus Rusnok.

BVB | Știri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (08/12/2021)

Reluare tranzactionare ora 16:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1529/08.12.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF3

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2021)

Hotararea Consiliului de Administratie - 7 decembrie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (08/12/2021)

Hotarari AGEA din data de 8 decembrie 2021