Update articol:

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

Rata anuală a inflației IPC Rata anuală a inflației IPC

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 3,6%, potrivit datelor Băncii Centrale.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, astăzi, că BNR nu jubilează şi nici nu spune că a câştigat războiul cu inflaţia, ci doar o luptă, aceasta începând să coboare, dar rămân încă presiuni inflaţioniste în economie.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale. BNR anticipează o temperare a inflaţiei, pe fondul reducerii semnificative a contribuţiei inflaţioniste a componentelor exogene, în timp ce la nivelul inflaţiei de bază este preconizat să se acumuleze presiuni, cu precădere în anul 2019.

BNR susţine că rata anuală a inflaţiei IPC va rămâne în interiorul intervalului ţintei de la începutul anului 2019 şi până la orizontul proiecţiei.
În opinia lui Mugur Isărescu, costurile foarte mari de producţie trebuie contrabalansate de productivitate.
Acesta a afirmat că excedentul de cerere s-a diminuat semnificativ sub ceea ce BNR prognoza anul trecut. “Pare să fie şi cu o parte mai puţin bună. Creşterea economică nu mai e de 7%, se duce undeva spre 4%. Vom vedea în lunile următoare. Vrem creştere economică mai mare, trebuie să stimulăm potenţialul economiei, nu numai cererea”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai declarat că se observă o tendinţă de temperare a creşterilor salariale, cu excepţia sectorului public, “care a luat-o din nou în sus”.

BVB | Știri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (21/02/2024)

Convocare AGA O & E 28/29.03.2024

LION CAPITAL S.A. (LION) (21/02/2024)

Notificare prag detineri <5%

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (21/02/2024)

Desemnarea Vicepresedintilor, Secretarului General, membri comisii/comitete

Digi Communications N.V. (DIGI) (21/02/2024)

Detalii conferinta telefonica - rezultate financiare preliminare aferente 2023

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (21/02/2024)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 5 feb. - 19 feb. 2024