Update articol:

Banca Transilvania continuă să genereze cel mai mare interes în rândul investitorilor de retail – sondaj BVBescu Retail Pulse Chart

Cea mai mare bancă din România rămâne și la începutul lui 2021 în fruntea  BVBescu Retail Pulse Chart, indicator care măsoară interesul generat de companiile listate în rândul investitorilor de la Bursa de Valori București.

Safetech Innovations S.A., societate listată pe piața AeRO la finalul lunii ianuarie, debutează direct în Top 3, confirmând atenția de care s-a bucurat în rândul investitorilor, de la listare și până în prezent.

Clasamentul a fost realizat în luna februarie 2021 de site-ul bvbescu.ro, cu ocazia evenimentului The Power Table – Cum arată rezultatele financiare pe anul 2020 și cum investim, care va avea loc pe data de 2 martie 2021.

Sondajul a fost efectuat în perioada 16-25 februarie și a fost trimis către peste 600 de persoane care s-au înscris la eveniment. Dintre acestea, 132 de persoane au votat, având posibilitatea să aleagă oricâte companii doresc.

Banca Transilvania continuă să ocupe prima poziție în clasament, atrăgând atenția a 7 din 10 investitori. Instituția financiară rămâne pe primul loc, pe care îl ocupă și în sondajul similar, realizat în lunile august și noiembrie 2020, respectându-și statutul de cea mai tranzacționată companie de la Bursa de Valori București, conform statisticilor furnizate de site-ul bvb.ro, atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare.

Bitnett Systems S.A. urcă 4 poziții până pe locul 2, fiind votată de 61% dintre investitori. Aflată pe locul 23 în clasamentul tranzacțiilor, ca valoare, pe ultimul an, la BVB, compania confirmă atenția de care se bucură în rândul investitorilor de retail și faptul că majoritatea tranzacțiilor efectuate pe acest emitent le aparțin acestora.

Safetech Innovation S.A. este surpriza începutului de an la BVB. Compania de tehnologie confirmă interesul stârnit în rândul investitorilor de retail la listare, care a generat o creștere de 700% a cotației față de momentul plasamentului privat, debutând direct pe locul 3. SAFE se află la mică distanță de poziția a două, cu 59% dintre opțiunile de vot.

Top 5 este completat de Nuclearelectrica S.A. și OMV Petrom S.A.

Clasamentul reflectă în continuare interesul crescut din partea investitorilor de retail pentru companiile din domeniul energetic. Nu mai puțin de 5 dintre societățile din indicele BET-NG se regăsesc în primele 10 poziții. Transelectrica S.A. părăsește Top 10, fiind înlocuită însă tot de o companie din domeniul energetic – S.N.T.G.N. Transgaz S.A. – care urcă 5 poziții și ajuge pe locul 7.

Medlife S.A., cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România , confirmă creșterea interesului investitorilor de retail, ca urmare a majorării de capital social pe care a efectuat-o la finalul anului 2020, obținând un avans spectaculos de 8 poziții, de pe locul 19 până pe locul 11. Compania a fost votată de 47% dintre investitori – o evoluție spectaculoasă față de luna noiembrie, când a primit doar puțin peste 21% din voturi. Medlife S.A. s-a aflat la un pas de a pătrunde între primele 10 companii, doar 3% despărțind-o de IHunt Technologies Import-Export S.A., ocupanta poziției a zecea.

Companiile nou listate confirmă interesul generat de piața AeRO  – 2Performat Network S.A., MAM Bricolaj și Norofert S.A. întră în Top 20, obținând peste 30% din votutile investitorilor de retail. Acestea se alătură în Top 20 societăților IHunt Techonlogies Import-Export S.A. și Safetech Innovations S.A.., numărul societăți listate pe piață secundară care se regăsesc în acest moment în Top 20 ajungând la 5.

De cealaltă parte, cu excepția Băncii Transilvania, constatăm o scădere semnificativă față de luna noiembrie a interesului investitorilor de retail pentru societățile din zona financiară. BRD Societe Generale coboară 5 poziții până pe 12 și iese din Top 10, Fondul Proprietatea coboară de pe poziția 11 pe 15, în timp ce Erste Bank afișează cea mai mare scădere din clasament, pierzând 15 poziții în doar 3 luni și coborând de pe locul 16 pe 31, cu mai puțin de 20% din voturi.

Cele 5 SIF-uri continuă să se afle într-un con de umbră prelungit. Cu aproximativ 10% dintre opțiunile investitorilor de retail, cele 5 SIF-uri ajung în subsolul clasamentului de 40 de poziții. Impulsionate de discuțiile din jurul schimbărilor de management, SIF3 și SIF5 au reușit să atragă ceva mai multe voturi din partea investitorilor de retail (13%, respectiv 11%), însă acestea nu au fost suficiente pentru a le menține între primele 30 de poziții.

Oil Terminal S.A., SIF Banat-Crisama S.A., AAGES S.A., Aerostar S.A. și Rompetrol Rafinare S.A. părăsesc primele 40 de poziții ale BVBescu Retail Pulse Chart.

BVBescu Retail Pulse Chart este un indicator care arată interesul investitorilor de retail față de companiile listate la Bursă de Valori București și este realizat pe baza unui chestionar completat de către investitorii din comunitatea BVBescu.ro.

Rezultatele financiare publicate de companiii pe anul 2020 vor fi discutate în cadrul primei ediții din acest an a evenimentului online The Power Table – Cum arată rezultatele financiare și cum investim, din dată de 2 martie 2021.

Evenimentul The Power Table este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, 2Performant Network S.A. și Life is Hard S.A., Evisara.com (Partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, NewMoney, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, România Durabilă și București Business, Prahova Business și Reușita TV (Parteneri media).

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014