Update articol:
Bancherii centrali iau apărarea FED, după criticile lui Trump

UPDATE -Trump: Nu-l voi concedia pe şeful FED

FED

Președintele Trump a spus astăzi că nu-l va concedia pe președintele Fed, Jerome Powell, după ce a acuzat banca centrală pentru creşterea dobânzilor. Trump a spus că nu e supărat pe șeful Fed, ci mai degrabă este “dezamăgit”.

În timp ce Trump a spus că îl va lăsa pe Powell să-și păstreze locul de muncă (cel puțin pentru moment), președintele a susţinut în continuare că Fed este responsabilă pentru scăderea de 1.700 de puncte a indicelui Dow, spunând că banca centrală este “prea strictă” și că FED face o greșeală

Iată o listă de citate cheie din cel mai recent interviu al lui Trump:

  • “Este o corecție pe care cred că o provoacă Rezerva Federală”, spune președintele Trump, când a fost întrebat despre piețe.
  • “Cred că Fed este prea strictă și face o greșeală”
  • “Nu îl voi concedia “, a spus Trump despre președintele Fed, Jerome Powell
  • “Dolarul este foarte puternic, foarte puternic”, a declarat președintele Trump, pe fondul criticilor continue a politicilor Fed cu privire la rata dobânzii. “Și asta provoacă dificultate în a face afaceri, sincer. Un dolar puternic nu înseamnă neapărat totul bun, dar avem un dolar foarte puternic”.

……………….

Bancherii centrali din întreaga lume au luat, astăzi, apărarea Rezervei Federale a SUA, după ce preşedintele Donald Trump a declarat că politicile “nebuneşti” ale Rezervei Federale a SUA (Fed) au contribuit la turbulenţele de pe pieţele financiare globale. Miercuri, Donald Trump a criticat politica FED, care a majorat de trei ori ratele dobânzilor în acest an: “Nu sunt deloc de acord cu ceea ce fac cei de la Fed. Cred că au înnebunit”, le-a spus Trump jurnaliştilor.

Un oficial Fed a declarat că banca centrală nu va comenta afirmaţiile președintelui.

În cursul discuțiilor de la reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional de la Bali (Indonezia), guvernatorul Băncii Centrale din Africa de Sud, Lesetja Kganyago, a subliniat importanța independenței Băncii Centrale atunci când a fost întrebat dacă acuzaţiile lui Trump influenţează integritatea instituțiilor. “Autoritățile de reglementare trebuie să aibă spațiu pentru a acționa independent, fără intervenția politică continuă”, a spus Kganyago.

Guvernatorul Mark Carney, de la Bank of England, s-a alăturat, de asemenea, poziţiei guvernatorului Băncii din Africa de Sud, spunând: “Cred că cea mai bună cale de a răspunde la această întrebare este să mă asociez în întregime cu răspunsul lui Lesetja”.
Carney l-a felicitat pe Jerome Powell, preşedintele FED, pentru expertiza tehnocratică: “Este un individ care înțelege cu adevărat sistemele din SUA și sistemele financiare globale. (…)Acesta este un avantaj incredibil pentru sistem, într-un moment în care acesta  se schimbă”.

Deciziile marilor bănci centrale, cum ar fi Fed, de a majora ratele dobânzilor sunt justificate de fundamentele economice, spune directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. “Este cu siguranţă o dezvoltare necesară pentru acele economii care înregistrează o îmbunătăţire a creşterii economice, o majorare a inflaţiei şi un nivel scăzut record al ratei şomajului”, a afirmat Christine Lagarde.

“Este inevitabil ca băncile centrale să adopte aceste decizii”, a adăugat şeful FMI.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat că valorile pieţelor bursiere sunt “extrem de ridicate”, ceea ce a provocat panică în rândul investitorilor, care s-au grăbit să-şi vândă acţiunile.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022