Update articol:
Sondaj BNR:

Băncile au indicat majorări semnificative ale riscului de credit asociat firmelor din sectoarele energie și transporturi

*Cererea populației pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a scăzut moderat, în timp ce în cazul împrumuturilor de consum aceasta s-a majorat semnificativ

Băncile au indicat majorări semnificative ale riscului de credit asociat firmelor din sectoarele energie și transporturi și creșteri moderate în cazul celor din domeniul tranzacțiilor imobiliare, pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2019, potrivit unui Sondaj BNR privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației in Trimestrul II 2019 (Sondaj_creditare2019august).

Conform sondajului, companiile din sectorul construcții și cel de intermediere financiară consemnează o creștere marginală a riscului de credit. În schimb, pentru firmele din agricultură și industrie, riscul de credit s-a diminuat marginal în trimestrul analizat (vezi Grafic).

Din perspectiva dimensiunii firmelor, riscul de credit asociat întreprinderilor mijlocii și corporațiilor a crescut moderat, în timp ce pentru restul companiilor, băncile au raportat că în T2 2019 riscul de credit a evoluat constant.

Raportul mai arată că, la nivelul companiilor nefinanciare, standardele de creditare nu au suferit modificări. Băncile estimează o înăsprire moderată a standardelor de creditare, indiferent de dimensiunea firmelor.

Pentru companiile nefinanciare se observă o creștere importantă a cererii de creditare la nivel agregat, în special din partea întreprinderilor mici și mijlocii. În cazul corporațiilor, cererea de împrumuturi pe termen scurt s-a contractat marginal, în timp ce pentru creditele pe termen lung a crescut nesemnificativ. În acest caz, băncile estimează în trimestrul următor o creștere marginală atât pentru împrumuturile pe termen lung, cât și pentru cele pe termen scurt.

Conform sondajului BNR, standardele de creditare aferente împrumuturilor destinate populației (credite de consum și credite pentru achiziția de locuințe și terenuri) s-au menținut constante în cel de-al doilea trimestru al anului 2019. Cererea populației pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a scăzut moderat, în timp ce în cazul împrumuturilor de consum aceasta s-a majorat semnificativ.

În perioada următoare (T3 2019), așteptările instituțiilor de credit sunt de menținere nemodificată a cererii populației pentru credite imobiliare și de creștere moderată pentru împrumuturile de consum.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80 la sută din creditarea acestor sectoare. Chestionarul este structurat în două secțiuni, urmărind distinct caracteristicile creditului către (A) companii nefinanciare și (B) populație.

Opiniile acoperă evoluțiile din ultimele trei luni, iar așteptările se referă la următoarele trei luni.