Update articol:
Gheorghe Piperea, administrator judiciar Oltchim:

Băncile primesc 50 milioane de euro, din tranzacția Oltchim-Chicomplex

Bogdan Stanescu, Gheorghe Piperea si Niculae Balan

ACTUALIZARE 13 decembrie: Electrica a anunțat că a încasat 44,65 milioane de lei, din insolvența Oltchim, corectând cifra prezentată anterior de Gheorghe Piperea.

  • *Nicolae Bălan: 450 de salariați vor fi disponibilizați, prin concedieri colective
  • *Gheorghe Piperea, referitor la finanțarea tranzacției printr-o bancă cu capital rusesc: “Avem avizele CSAT și Consiliului Concurenței. Este treaba lor de unde au luat banii”
  • *5 milioane de euro, onorariul administratorilor judiciari
  • *Oltchim așteaptă în decembrie/ianuarie o decizie a Comisiei Europene cu privire la ajutorul de stat

Banii plătiți de Chimcomplex către Oltchim, pentru preluarea celor mai importante active, respectiv 127 milioane de euro, vor fi împărțiți creditorilor, potrivit modificărilor la planul de reorganizare. Astfel, băncile vor primi 50 de milioane de euro, Electrica -23 milioane de euro, AAAS (fosta AVAS) – 100 milioane de lei, Statul, prin MFP – 56 milioane de lei, CET Govora – 40 milioane lei, iar salariații – 9 milioane de euro, a spus, astăzi, Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, prin firma Rominsolv.

Potrivit acestuia, cu acești bani, CET Govora va reuși să evite falimentul: “Am ajutat la supraviețuirea sistemului de încălzire din Râmnicu Vâlcea”.

Gheorghe Piperea a mai spus că acest caz demonstrează că procedura de insolvență nu este ceva de speriat, ci că poate reprezenta o soluție: “În cazul Oltchim, dacă nu intra în insolvență, am fi avut 20.000 de șomeri, un sistem centralizat de încălzire la pământ, mai puțin TVA la buget, o industrie petrochimică la stadiul de istorie.

Este important că avem gaze în Marea Neagră , dar stăm în 3-4 companii de petrochimie”.

Domnul Piperea a mai menționat că  Oltchim a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, o cifră de afaceri de 179 milioane euro, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

În primele nouă luni ale acestui an, societatea a realizat vânzări la export şi pe piaţa intracomunitară în de 142 milioane euro, în urcare cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut, reprezentând 79% din totalul cifrei de afaceri. Importurile şi achiziţiile intracomunitare, în valoare de numai 19 milioane euro, au determinat o balanţă externă pozitivă a societăţii, de 123 milioane euro.

Este foarte important că exporturile au fost realizate cu materii prime și materiale indigene și 100% cu servicii românești”, a mai spus Gheorghe Piperea.

Niculae Bălan, Partener Coordonator BDO Business Restructuring SPRL, a menționat că 1164 de salariați vor fi preluați de Chimcomplex, 100 au statutul de detașați, iar cu restul vom urma discuții în perioada următoare: Din cei 600 de salariați rămași, Oltchim mai are nevoie de 150, restul vor face obiectul concedierilor colective, cu plăți compensatorii la expirarea termenului de preaviz”.

Salariul mediu în Oltchim este de 3300 lei net.

Pe orizontală, compania asigură 20000 locuri de muncă.

Recent, Chimcomplex a confirmat, printr-un raport transmis Bursei de Valori București, că s-a finanțat cu un credit de 124 de milioane de euro de la VTB Bank Europe, și cu 40 milioane de euro, de la Argentum Netherlands BV, Credit Swisse, în vederea preluării activelor Oltchim.

VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenții din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancționată de SUA și UE pentru că a furnizat finanțarea necesară pentru operațiunea de anexare a Crimeei din 2014.

Referitor la proveniența banilor pentru tranzacție, Gheorghe Piperea a spus: “Este vorba de un consorțiu condus de Credit Swisse. Avem ok-ul CSAT și Consiliului Concurenței. De unde au luat banii, este treaba lor”.

Avocatul Piperea a mai spus că, pentru Oltchim, în aprilie 2019 se încheie perioada de reorganizare și se intră pe procedura de lichidare: “Cu acționarii se întâmplă același lucru ca în cazul oricărei companii care vinde active, se lichidează și se delistează”. Conform acestuia, Chimcomplex preia 60% din activele Oltchim, însă cele care susțin cifra de afaceri: Cele 40% din activele care rămân pe Oltchim SA nu produc nimic, fac doar pierderi”.

Pachetele de active transferate către Chimcomplex S.A. sunt următoarele: Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane și VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiții în curs de execuție, drepturi de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare necesare procesului de producție.

Gheorghe Piperea a mai menționat că procedura de vânzare a presupus o comunicare permanentă cu cei de la Comisia Europeană și Consiliul Concurenței: “Acesta a fost unul din motivele pentru care tranzacția a durat mult. Iar al doilea a fost birocrația din România, care a întârziat procesul cu cel puțin 3 luni.

Așteptăm în decembrie/ianuarie o decizie a Comisiei Europene cu privire la ajutorul de stat, după care vom urma căile legale”.

Comisia Europeană anchetează, din 2016,  dacă anularea de către statul român a datoriilor Oltchim și continuarea aprovizionării acesteia de către societăți de stat, în pofida deteriorării situației financiare a companiei, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat. 
 În aprilie 2015, ca urmare a rămânerii definitive a deciziei judecătorești de aprobare a planului de reorganizare, combinatului Oltchim i-au fost șterse datorii de 2,38 miliarde lei. În urma acestei anulări, datoriile totale ale companiei au scăzut de la 3,74 la 1,36 miliarde lei. 

Domnul Piperea a mai spus că, la această tranzacție, onorariul administratorilor judiciari este votat de 6 ani de creditori, fiind de 4% (aproximativ 5 milioane de euro).

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă în 2013. Planul de reorganizare a prevăzut vânzarea de active, care au fost împărţite în 9 grupe, iar Chimcomplex a depus o ofertă angajantă pe 6 iulie 2017 pentru cinci grupe de active, plus a şasea parţial. Pe 18 decembrie 2017, oferta Chimcomplex a fost aprobată de Adunarea Creditorilor.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021