Update articol:

Bavaria anunţă că a negociat un “contract preliminar” în vederea primirii a 2,5 milioane de doze din vaccinul rusesc

vaccin coronavirus, vaccinare, efecte secundare ale vaccinului pixabay.com

Landul Bavaria a negociat un “contract preliminar” în vederea primirii în scurt timp a 2,5 milioane de doze din vaccinul rus Sputnik V împotriva coronavirusului, sub rezerva aprobării acestui vaccin de către organismul european de reglementare în domeniu, a anunţat miercuri liderul bavarez Markus Soeder, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Dacă Sputnik va fi aprobat în Europa, landul Bavaria va primi doze de vaccin suplimentare”, în număr de 2,5 milioane, “până în luna iunie”, a menţionat alesul conservator.

Potrivit acestuia, discuţiile care au dus la semnarea contractului preliminar au fost purtate cu o companie farmaceutică din oraşul Illertissen. Societatea R-Pharm Germany, filială a producătorului gigant de medicamente R-Pharm din Rusia, deţine o linie de producţie la Illertissen şi poate fabrica vaccinul Sputnik, conform unor media germane.

Soeder a pledat în martie pentru “accelerarea” procedurii de aprobare a vaccinului Sputnik V de Agenţia europeană a medicamentelor (EMA), afirmând că studiile publicate cu privire la acesta arată că este “foarte sigur”.

Markus Soeder conduce formaţiunea bavareză CSU, Uniunea Creştin-Socială, “sora” Uniunii Creştin Democrate a Angelei Merkel, şi se bucură de o popularitate mai mare în rândul alegătorilor decât liderul CDU, Armin Laschet, şi el aspirant la postul de cancelar.

Bavaria, cel mai mare land german, este şi primul land care anunţă o astfel de comandă, în condiţiile în care în Germania campania de vaccinare întâmpină dificultăţi din cauze logistice, dar şi din cauza numărului limitat de doze disponibile.

Guvernul german a afirmat că aşteaptă să se pronunţe EMA înainte de a începe negocieri privind achiziţia Sputnik, dar Berlinul s-a profilat ca unul din principalii susţinători ai acestuia în Europa. Alte ţări occidentale acuză Moscova că-şi foloseşte vaccinul ca instrument geopolitic, acuzaţii respinse de Rusia.

În faţa ritmului lent al vaccinării în Uniunea Europeană, Austria şi Slovacia au anunţat deja că negociază direct livrarea de vaccin rusesc, în completarea celor comandate prin intermediul Comisiei Europene.

Ungaria este deocamdată singurul stat membru al UE care a şi administrat acest vaccin.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021