Update articol:

BCE avertizează băncile europene cu privire la riscul sancțiunilor Rusiei

bce
  • Banca Centrală Europeană ia măsuri, în timp ce SUA amenință cu „consecințe masive” dacă Rusia invadează Ucraina

  • Oficialii BCE au cerut detalii despre modul în care băncile ar gestiona diferite scenarii, cum ar fi o mișcare de a bloca accesul băncilor ruse la sistemul internațional de plăți Swift

Banca Centrală Europeană a avertizat băncile cu expunere semnificativă pe Rusia să se pregătească pentru impunerea de sancțiuni internaționale împotriva Moscovei dacă aceasta invadează Ucraina, scrie Reuters.

Avertismentul BCE, care supraveghează 115 dintre cele mai mari bănci din zona euro, vine în momentul în care SUA au avertizat că Rusia s-ar confrunta cu „consecințe masive” dacă ar trimite trupe în Ucraina.

Sancțiunile înseamnă riscuri semnificative pentru băncile internaționale cu expunere mare în Rusia, inclusiv Citi din SUA, Société Générale din Franța, Raiffeisen din Austria și UniCredit din Italia.

Oficialii BCE au cerut detalii despre modul în care băncile ar gestiona diferite scenarii, cum ar fi o mișcare de a bloca accesul băncilor ruse la sistemul de plăți internaționale Swift, potrivit mai multor persoane informate despre discuții.

Solicitările subliniază modul în care BCE dorește să se asigure că băncile europene se pot conforma oricărui regim de sancțiuni și sunt capabile să întrerupă rapid relaţiile cu clienții cu care le este interzis să trateze.

Banca Centrală a explorat riscurile diferitelor scenarii și a cerut băncilor să ofere detalii despre propriile evaluări și planuri de urgență, potrivit persoanelor informate despre discuții.

De asemenea, BCE a solicitat informații despre expunerile rusești și ucrainene de la Deutsche Bank și ING, cei mai mari creditori din Germania, respectiv Țările de Jos. Citi, Deutsche Bank, SocGen, Raiffeisen și ING au refuzat să comenteze, la fel ca și BCE. UniCredit nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Băncile internaționale, inclusiv filialele lor rusești, au active datorate de către entități din Rusia în valoare de aproximativ 121 de miliarde de dolari și există 128 de miliarde de dolari în finanțare prin împrumuturi și depozite de la entitățile rusești către bănci străine, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale.

SocGen are cea mai mare expunere financiară față de Rusia dintre toate băncile europene, cu 2,6 miliarde de euro, potrivit cercetării JPMorgan. Raiffeisen din Austria are o expunere de 1,9 miliarde de euro, în timp ce UniCredit are 1,4 miliarde de euro.

Andrea Orcel, directorul executiv al UniCredit, a fost unul dintre directorii de top ai marilor companii italiene care s-au alăturat miercuri la o întâlnire video cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta relațiile economice.

Un director executiv al uneia dintre bănci a spus că principalul risc al sancțiunilor este pentru operațiunile sale de investiții bancare din Rusia, care se ocupă de mari companii multinaționale și oligarhi, mai degrabă decât de unitatea sa bancară comercială, care se ocupă în principal cu companii mijlocii.

Oficialul a mai spus că cel mai mare „risc sistemic” ar fi dacă Rusia ar fi tăiată din rețeaua de plăți Swift, ceea ce ar putea „a avea un impact asupra întregului sistem bancar din Rusia”. Cu toate acestea, executivul a spus că banca centrală rusă plănuiește să activeze un sistem intern de plăți interbancare pentru a înlocui Swift, dacă este necesar.

Un risc suplimentar pentru băncile europene este că războiul din Ucraina ar putea afecta valoarea rublei, reducând valoarea capitalurilor proprii deținute în filialele lor rusești.

Un alt director de bancă europeană a spus că există o îngrijorare cu privire la riscul de a ajunge la închisoare în Rusia dacă Moscova se va răzbuna împotriva băncilor care au încercat să pună în aplicare sancțiuni internaționale.

Michael Lyons, partener la firma de avocatură Clifford Chance, a declarat că sancțiunile ar putea afecta un grup larg de bănci care operează în Rusia. „Clienții băncilor retail nu sunt doar persoane fizice obișnuite, ci și corporații și entități private [de afaceri]. Unele pot avea divizii importante de gestionare a averii private.”

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014