Update articol:

BCE: Creditele neperformante şi Brexitul, principalele riscuri pentru băncile din zona euro în 2019

Creditele neperformante, atacurile cibernetice şi Brexitul sunt printre cele mai mari riscuri pentru băncile din zona euro în 2019, se arată într-un raport privind evaluarea riscurilor, prezentat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Creşterea economică a zonei euro a redus incertitudinile, dar riscurile externe – protecţionismul, Brexitul, turbulenţele de pe pieţele emergente – sunt în creştere şi trebuie atent monitorizate, a anunţat BCE, care supraveghează cele mai importante 118 instituţii financiare din zona euro.

“Comparativ cu anul trecut, a existat o substanţială scădere a riscurilor provocate de condiţiile economice şi fiscale din zona euro. În acelaşi timp, au crescut incertitudinile geopolitice, turbulenţelor de pe pieţele financiare, iar profiturile băncilor sunt afectate de ratele scăzute ale dobânzilor. Evoluţiile în domeniul digitalizării au exacerbat riscurile legate de sistemele IT ale băncilor şi de atacurile cibernetice”, apreciază instituţia financiară, potrivit Agerpres.

În privinţa Brexitului, BCE consideră că instituţiile financiare trebuie să fie pregătite pentru orice evoluţii, deoarece nu s-a ajuns încă la un acord, cu câteva luni înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.

“Stadiul pregătirilor băncilor pentru Brexit rămâne una dintre priorităţile departamentului de supervizare bancară din cadrul BCE, care va superviza direct instituţiile care îşi vor reloca activităţile în Uniunea Europeană”, anunţă instituţia financiară.

BCE dă asigurări că va face în continuare presiuni asupra instituţiilor financiare să-şi reducă creditele neperformante (NPL), după progresele remarcabile înregistrate anul acesta, şi va analiza practicile de creditare pentru a diminua potenţialele riscuri.

BVB | Știri BVB