Update articol:

BCE dă undă verde proiectului de lege privind rezervele de aur deţinute de Banca Centrală a Italiei

pixabay.com pixabay.com

Banca Centrală Europeană a dat, marţi, undă verde proiectului de lege depus de formaţiunea politică Liga, aflată la guvernare în Italia, în care se precizează că rezervele de aur deţinute de Banca Centrală a Italiei aparţin statului şi nu băncii, transmite Reuters.

Proiectul de lege, depus în februarie de economistul şef al Ligii, Claudio Borghi, a fost puternic criticat de opoziţie, declarând că scopul prevederii legislative este să permită coaliţiei aflată la guvernare în Italia să vândă aurul pentru a rezolva problemele legate de finanțele publice din Italia.

Borghi a negat acest lucru, declarând că dorește să clarifice cine este proprietarul  legal al aurului, să stabilească o chestiune de principiu și să aducă situația Italiei în concordanță cu situația celorlalte state ale UE.

Într-un aviz oficial publicat pe site-ul internet al BCE, banca a afirmat că tratatele UE nu utilizează conceptul de proprietate în ceea ce privește rezervele oficiale de aur, ci abordează doar “gestionarea şi deţinerea exclusivă”. Avizul, semnat de președintele Mario Draghi, cere guvernului să se consulte cu Banca Italiei dacă intenționează să continue aplicarea legislației, pentru ca independența băncii centrale să fie “pe deplin respectată”.

BCE cere autorităţilor de la Roma să elimine paragraful în care se face referite la faptul că rezervele de aur deţinute de Banca Centrală a Italiei sunt “cu titlu exclusiv de depozit”. Această formulare “ar putea fi interpretată ca o limitare (sau chiar o excludere”) a capacităţii Băncii Italiei de a lua decizii independente legate de deţineri şi gestionarea rezervelor oficiale care sunt necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor sale conform tratatelor UE, apreciază Banca Centrală Europeană.

Avizul BCE a mai precizat, de asemenea, că tratatele prevăd că rezervele de aur nu trebuie transferate din bilanțul Băncii Italiei către cel al statului.

Borghi a declarat pentru Reuters că opinia BCE este “o victorie” și a spus că va “gândi să schimbe” formularea “titlului exclusiv de depozit”, așa cum a solicitat banca. El a adăugat că acest lucru nu va modifica semnificativ proiectul.

Relaţiile dintre Banca Centrală a Italiei şi coaliţia aflată la guvernare în ultimele 12 luni sunt tensionate. Coaliţia acuză Banca Centrală a Italiei că nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile din domeniul supervizării, ceea ce a dus în ultimii ani la un şir de falimente în domeniul bancar, mii de italieni pierzându-şi economiile.

Luna aceasta, partidele aflate la putere au depus un nou proiect prin care Guvernul şi Parlamentul au dreptul să-i numească pe cei cinci membri ai Board-ului Băncii Italiei, încheind actualul sistem în care numirile sunt făcute intern.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022