Update articol:

BCE: Riscurile la adresa creşterii economice a zonei euro s-au diminuat, retragerea măsurilor de stimulare trebuie să continue

Riscurile la adresa creşterii economice a zonei euro s-au îndepărtat în ultimele săptămâni, astfel încât Banca Centrală Europeană (BCE) nu ar trebui să dea înapoi cu planurile de retragere a măsurilor de stimulare, a afirmat Vitas Vasiliauskas, membru al consiliului guvernator al BCE, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În timp ce SUA par să se îndrepte spre un armistiţiu în războiul comercial global şi Italia pare să renunţe la conflictul legat de buget, BCE ar trebui să spună că riscurile la adresa creşterii rămân echilibrate, a afirmat Vasiliauskas, într-un interviu acordat Reuters.

Şi analiştii consideră că încetinirea zonei euro nu va afecta intenţia BCE de a opri în decembrie programul de achiziţii de obligaţiuni publice şi private în valoare de 2.600 de miliarde de euro (3.000 de miliarde de dolari) şi nici planurile de a majora anul viitor rata dobânzii pentru prima dată din 2011.

“Încă sunt liniştit că există o evaluare echilibrată a riscului, pe fondul acordului de săptămâna trecută de la reuniunea G20, a celui legat de Brexit şi a progreselor înregistrate în respectarea pactului de stabilitate şi creştere. Riscurile există, dar sunt echilibrate”, a afirmat Vasiliauskas, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Lituaniei.

Creşterea zonei euro a ajuns la cel mai lent ritm din ultimii patru ani, iar Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea fi deja în recesiune.

Dar Vasiliauskas a minimalizat îngrijorările privind zona euro, potrivit Reuters, argumentând că este doar revenirea la normal de la nivelul excepţional înregistrat anterior, iar aceste evoluţii ar trebui văzute ca un proces de normalizare şi nu de slăbiciune.

Datele publicate luna aceasta de Banca Centrală Europeană arată că instituţia va avea la dispoziţie aproape 130 de miliarde de euro (150,6 miliarde de dolari) din obligaţiuni scadente pentru investiţii, ceea ce va stimula economia zonei euro, în momentul în care noile achiziţii de bonduri se vor reduce.

Cumpărând deja obligaţiuni de 2.200 miliarde de euro pentru a reduce costurile de împrumut, BCE a început să se concentreze pe noile achiziţii, apreciind că bilanţul său va ajuta la creşterea inflaţiei.

Luna trecută Banca Centrală Europeană a anunţat că va reduce la jumătate, din ianuarie 2018, volumul achiziţiilor lunare de active, de la 60 de miliarde de euro (50,7 miliarde de dolari) la 30 de miliarde de euro (35,3 miliarde de dolari), diminuând programul său de relaxare cantitativă (QE), pe fondul redresării economiei.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020