Update articol:
Forumul Energiei

Bende SÁNDOR: “Avem nevoie de toţi actorii politici, inclusiv de colegii din opoziţie, pentru a modifica Legea Offshore, pentru că este o decizie foarte importantă pentru România” (video)

Pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, trebuie să găsim un echilibru între proprietarul acestor zăcăminte, în speță statul român, și societățile care sunt interesate să îl exploateze, a declarat Bende SÁNDOR, Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei.

Domnia sa a spus:  “Referitor la Legea offshore, este o chestiune foarte delicată. Într-adevăr, în ceea ce priveşte gazele naturale din Marea Neagră, într-un fel sau altul – va trebui să le exploatăm, pentru că s-ar putea să vină şi acea zi când nu va mai exista o cerere pe piață vizavi de gazele naturale.

 

În același timp, trebuie să găsim un echilibru între proprietarul acestor zăcăminte, în speță statul român, și societățile care sunt interesate să îl exploateze. Pentru acest lucru, eu consider că trebuie să vină o inițiativă de modificare a legii sau nu, o inițiativă mai largă din arcul politic, ca să nu spun doar din coaliția guvernamentală, ci avem nevoie și de colegii din opoziție, de fapt de toţi actorii politici pentru că este o decizie foarte importantă. Aici trebuie să avem o colaborare corectă atât între Parlament și Guvern, cât și cu părțile interesate”.

Potrivit domnului Sandor,  Comisia de Industrii, pe care o conduce, lucrează foarte bine cu Ministerul Energiei, cu domnul ministru Virgil Popescu în speță: “Avem o relație foarte bună și noi deja am demarat anumite discuții referitoare la legea offshore. Am avut o deschidere și consultăm inclusiv actorii principali care ar fi interesați în exploatarea gazelor din zona offshore.

Sunt probleme și cu legea energiei. Anul trecut, am modificat legea și am introdus anumite obligații pentru distribuitorii de energie, în special gaze naturale și energie electrică. Aici trebuie să avem niște discuții cu toți operatorii și cu ministerele ca sa vedem problemele apărute după aceste legi, să vedem cum le putem rezolva în mod decent și în mod echilibrat.

Referitor la Strategia Energetică a României pe următoarea perioadă, au existat și sunt în Parlament niște inițiative din 2016, din 2018. După părerea mea, aceste inițiative nu corespund cerințelor din zilele noastre,  pentru că, în momentul de față, nu putem vorbi doar de o Strategie Energetică. Ar trebui să vorbim de o Strategie Eenergetică Integrată pentru că trebuie să luăm în considerare foarte multe aspecte – aspecte de mediu, economice etc. Tot aici avem constrângeri externe – mă refer la legislația europeană, la directive europene sau anumite linii/orientări pe care România trebuie să le respecte, are anumite angajamente asumate și acestea trebuie respectate. Dar în colaborare cu guvernul, cu Ministerul Energiei, sunt sigur că vom putea ajunge la o formă foarte bună a Strategiei de acest gen.

Nu putem să uităm nici constrângerile interne pe care le avem. Mă refer la profilul consumatorului vulnerabil din România, la economia românească, la posibilitățile României pe care le are cu privire la energia verde, în special vorbim aici de energia eoliană, solară și iar ajungem în partea offshore.

Se discută și am citit foarte multe despre energia eoliană din zona offshore care este undeva țintit, după uni specialişti, la 72 gigawaţi și după alți specialiști la peste 90 gigawaţi posibilitățile României din zona offshore. În condițiile în care România, actualmente, are nevoie în jur de 8 gigawaţi de energie electrică, deci practic înzecit este posibilitatea de acolo. Va trebui, însă, să ne uităm și la aspectele de mediu.

Pentru mine sunt câteva semne de întrebare la care nu am primit răspuns – care este, spre exemplu, în zona offshore gradul de încărcare a zonei cu energie eoliană.

Sunt întrebări referitoare la ce fel de poluări vor exista în această zonă. Dau un singur exemplu – aceste generatoare eoliene vor trebui interconectate cu niște cabluri electrice, care generează un anumit câmp electromagnetic în jurul lor. Nu știu dacă s-au făcut studii referitoare la efectul acestora asupra florei și faunei subacvatice. De exemplu, delfinii – care sunt foarte sensibili la asemenea lucruri – nu știu cum se vor comporta.

De asemenea trebuie să ne punem niște semne de întrebare la zonele eoliene, acolo unde aceste turbine electrice sunt foarte dese – ce se întâmplă cu acei curenți de aer care, vrând-nevrând, sunt modificaţi din cauza acestor echipamente. Trebuie să analizăm toate posibilitățile din mai multe puncte de vedere.

Pe de altă parte, în România, 45% din populație locuiește într-o zonă rurală. Trebuie să acceptăm acest lucru și trebuie să pornim de la faptul că, în zona rurală, o mare parte din această zonă folosește lemnul de foc ca sursă de energie pentru încălzire sau pentru necesităţile zilnice.  În perioada următoare, România tinde să elimine lemnul de foc.  UE vrea să elimine până în 2050.

În ultimii doi ani, România  a încercat să investească în rețelele de gaze pentru că este o deficiență și la acest capitol, rețele de gaze care ne asigură un transfer de la energia fosilă, bazată pe hidrocarburi, și o energie modernă.

Îmi doresc aceeași colaborare pe care am avut o cu Ministerul Energiei și cele mai bune decizii să iau dacă Parlamentul României nu este ocolit. Şi în cazul Strategiei Energetice mi-aş dori să treacă prin Parlament pentru că așa este corect”.

BVBStiri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2021)

Situatia inregistrarii la RC Bucuresti a hotararilor AGOA si AGEA din 10.09.2021

MECANICA FINA SA (MECE) (22/09/2021)

Completare Raport Anual 2020 - raport consolidat

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (22/09/2021)

Actualizarea componentei comitetelor consultative ale societatii

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (22/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (22/09/2021)

Completarea ordinii de zi a AGEA din 20/21.10.2021