Update articol:

Bernie Madoff, creierul celei mai mari fraude de investiții din SUA, a murit la 82 de ani

Bernie Madoff Bernie Madoff

Bernard Madoff, creierul celei mai mari fraude de investiții din istoria SUA, care a luat de la zeci de mii de clienți până la 65 de miliarde de dolari, a murit miercuri. Avea 82 de ani, potrivit CNBC.

Moartea sa la Centrul Medical Federal din Butner, Carolina de Nord, a fost confirmată de Biroul federal al închisorilor. Madoff a murit aparent din cauze naturale, a raportat AP, citând o persoană familiarizată cu situaţia. El ar fi împlinit 83 de ani pe 29 aprilie.

Madoff ispășea o pedeapsă de 150 de ani de  închisoare. El a pledat vinovat în 2009 pentru o schemă despre care anchetatorii au spus că a început în anii  ’70 și a fraudat până la 37.000 de persoane în 136 de țări în decurs de patru decenii, până când Madoff a fost arestat la 11 decembrie 2008 – după ce cei doi fii ai săi l-au predat.

Printre victime s-au numărat şi vedete  – regizorul Steven Spielberg, actorul Kevin Bacon, fostul proprietar al New York Mets Fred Wilpon, jucătorul de baseball  Sandy Koufax și câștigătorul Premiului Nobel pentru pace Elie Weisel – , dar și investitori obișnuiți, precum Burt Ross, care a pierdut 5 milioane de dolari în schemă .

Madoff a insistat că frauda nu a început decât la începutul anilor 1990, când, a spus el, „piața s-a blocat din cauza declanșării recesiunii și a războiului din Golf”.

Într-un e-mail către CNBC, transmis in 2013, din închisoare, Madoff a susținut că ruptura din piața care a declansat Marea Recesiune a condus la escrocheria sa.

„Am crezut că aceasta va fi doar o tranzacție pe termen scurt care ar putea fi compensată odată ce piața îşi va reveni”, a scris el. „Restul este istoria mea tragică de a nu mai putea recupera niciodată.”

Inundat de cereri de răscumpărare din partea clienților săi, Madoff nu a mai putut menține înșelătoria. La 10 decembrie 2008, el le-a mărturisit fiilor săi, Mark și Andrew, că activitatea de consultanță în investiții a fost o minciună. Madoff spera să cumpere ceva timp pentru a distribui bonusuri de sute de milioane de dolari angajaților, apoi să renunțe la firmă. Dar Mark și Andrew, care erau manageri superiori în operațiunea de tranzacționare a companiei – care operau separat de activitatea frauduloasă de consultanță – au alertat autoritățile la fața locului.

O zi mai târziu, pe 11 decembrie 2008, FBI a percheziţionat birourile din clădirea de pe Third Avenue din Midtown Manhattan.

La 12 martie 2009, Madoff a pledat vinovat de 11 infracțiuni federale și a recunoscut că operează cel mai mare sistem privat Ponzi din istorie. El a fost condamnat trei luni mai târziu la pedeapsa maximă: 150 de ani de închisoare cu restituirea a 170 miliarde de dolari.

În instanță, el a insistat că toată ideea escrocheriei era a lui – că familia lui nu știa nimic.

Pentru fiul mai mare Mark, suspiciunea era prea mare. În 2010, la doi ani de la arestarea  tatălui său, s-a sinucis. Avea 46 de ani. Patru ani mai târziu, Andrew a murit de limfom la 48 de ani.

Un an mai târziu, în decembrie 2012, Peter Madoff, fratele său, a fost condamnat la zece ani de închisoare cu privire la fraudă contabilă. El urmează să fie eliberat dintr-o închisoare federală de la Miami în august 2020.

În iunie 2020, un judecător a respins o cerere de eliberare, spunând că Madoff a comis „una dintre cele mai flagrante infracțiuni financiare din toate timpurile” și că „mulți oameni încă suferă”.

Bernard Madoff a fost cunoscut drept cel mai mare escroc de bursă din istorie. Fondator și director executiv al bursei National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ) de pe Wall Street, New York – cea mai mare bursă din lume după New York Stock Exchange –, Madoff a fraudat statul american, pe parcursul a 48 de ani, cu suma de 65 de miliarde de dolari. La 11 decembrie 2008, pe când avea 71 de ani, a fost judecat, găsit vi­no­vat la 11 capete de acuzare și con­dam­nat la 150 de ani de închisoare.

Scandalul de la Bernard L. Madoff Investment Securities a spulberat încrederea investitorilor, care a fost deja afectată de criza financiară. Și a dus la schimbări radicale la Securities and Exchange Commission, care a acceptat frauda de ani de zile, în ciuda avertismentelor repetate, inclusiv ale anchetatorului independent Harry Markopolos.

Bernard Lawrence Madoff s-a născut în Queens, New York, la 29 aprilie 1938, fiul lui Sylvia și Ralph Madoff, instalator care a devenit agent de bursă.

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare