Update articol:

Biden cere companiilor petroliere să explice lipsa benzinei, pe măsură ce prețurile cresc: „Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu în acest an”

Biden Sursa foto: Facebook

Președintele american Joe Biden a cerut miercuri companiilor petroliere să explice de ce nu pun mai multă benzină pe piață, intensificându-și retorica împotriva industriei, în condițiile în care se confruntă cu presiuni din cauza creșterii prețurilor, potrivit Reuters.

Biden le-a scris directorilor de la Marathon Petroleum Corp, (MPC.N) Valero Energy Corp, (VLO.N) și Exxon Mobil Corp (XOM.N) și s-a plâns că au redus rafinarea petrolului pentru a-și crește profiturile, potrivit unei copii a scrisorii văzută de Reuters.

„Într-o perioadă de război, marjele de profit ale rafinăriilor cu mult peste normal, pe spinarea familiilor americane, nu sunt acceptabile”, a scris Biden, adăugând că lipsa rafinării duce la creșterea prețurilor benzinei mai repede decât prețul petrolului.

„Lipsa capacității de rafinare – și marjele de profit fără precedent ale rafinăriilor– estompează impactul acțiunilor istorice pe care le-a întreprins administrația mea pentru a aborda creșterea prețurilor din cauza lui Vladimir Putin”, mai spune Biden.

Scrisoarea este trimisă și către Phillips 66, (PSX.N) Chevron Corp, (CVX.N) BP (BP.L) și Shell (SHEL.L), a mai spus un oficial de la Casa Albă pentru Reuters.

Biden a intensificat atacurile împotriva companiilor petroliere în ultimele zile, pe măsură ce prețurile benzinei din SUA au crescut la cote record, de peste 5 dolari pe galon în weekendul trecut și pe măsură ce sezonul de vară începe.

Creșterea prețurilor la benzină a contribuit la creșterea prețurilor de consum, dar a dus și la furia americanilor înainte de alegerile intermediare din 8 noiembrie, în care Partidul Democrat al lui Biden își apără controlul asupra Congresului.

Inflația din SUA s-a accelerat în mod neașteptat în mai, ducând la cea mai mare creștere anuală din ultimele patru decenii. Oficialii de la Casa Albă au dezbătut aprins cum să răspundă la această problemă care pare scăpată de sub control.

Iniția, Biden a atribuit creșterea prețului petrolului sancțiunilor impuse de SUA care au scos rezervele de energie rusești de pe piața mondială după invazia din Ucraina.

Dar, în ultimele zile, Biden a început lupta cu marile companii petroliere, care cresc prețurile, pentru a obține profituri record.

Președintele, care a venit în funcție promițând că va reduce dependența SUA de combustibilii fosili, vrea acum să accelereze producția de petrol, care este de așteptat să atingă niveluri record în Statele Unite anul viitor.

„Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu în acest an”, a spus Biden săptămâna trecută. Exxon a câștigat 5,48 miliarde de dolari în trimestrul încheiat la 31 martie, dublu față de anul anterior, și le-a spus investitorilor că profiturile vor fi și anul viitor.

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, plănuiește să găzduiască o întâlnire de urgență cu privire la modul în care rafinăriile pot răspunde la prețuri mai mari, a spus Biden, solicitând un răspuns din partea companiilor petroliere în prealabil.

El a spus că ar trebui să ofere „idei concrete” pentru a crește rafinarea petrolului, împreună cu o explicație despre reducerea capacității în ultimii doi ani.

„Suntem pe picior de război”, a spus Granholm într-un interviu pentru MSNBC.

„Nu suntem împotriva profitului”, a spus Granholm, dar a adăugat că atunci când există o creștere de 225 la sută a profitului an de an înseamnă că se întâmplă altceva.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/07/2022)

Implementare plan incentivare SOP2020

RCB GOLD (RCGLD) (01/07/2022)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (01/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (01/07/2022)

Hotarare AGOA - 30.06.2022

Sphera Franchise Group (SFG) (01/07/2022)

Publicarea Raportului de Sustenabilitate aferent anilor 2020-2021