Update articol:

Biden: „Singurul nostru interes național vital în Afganistan rămâne astăzi ceea ce a fost dintotdeauna, prevenirea unui atac terorist asupra patriei americane” -live text

Biden

în curs de actualizare 

Președintele Biden a recunoscut „numeroasele greșeli” făcute în Afganistan de-a lungul a două decenii de prezență militară americană și și-a asumat o anumită responsabilitate pentru situația actuală.

“Trebuie să fim sinceri, misiunea noastră în Afganistan a avut multe greșeli în ultimele două decenii. Sunt acum al patrulea președinte american care prezidează războiul din Afganistan. Doi democrați și doi republicani. Nu voi trece această responsabilitate către un al cincilea președinte. Nu voi induce în eroare poporul american susținând că doar puțin mai mult timp în Afganistan va face diferența. Nici nu mă voi retrage de la partea mea de responsabilitate pentru locul în care ne aflăm astăzi şi cum trebuie să ne mișcăm înainte de aici “, a spus Biden.

……………

Președintele Biden a declarat că situația din Afganistan s-a deteriorat „mai repede decât am anticipat”, dar a apărat retragerea trupelor SUA.

“Trupele americane nu pot și nu ar trebui să lupte într-un război, să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl lupte pentru ele însele”, a spus Biden.

“Am cheltuit peste un trilion de dolari. Am instruit o forță militară afgană de aproximativ 300.000 de soldaţi, incredibil de bine echipată. O forță mai mare decât militarii multora dintre aliații noștri NATO. Le-am dat toate instrumentele de care aveau nevoie. Le-am plătit salarii, prevăzute pentru menținerea forțelor aeriene, lucru pe care talibanii nu îl a “, a continuat el.

Biden a spus că liderii politici din Afganistan au renunțat și au fugit din țară.

„Le-am dat toate șansele de a-și determina propriul viitor. Nu le-am putut oferi voința de a lupta pentru acel viitor. Există câteva unități și soldați ai forțelor speciale afgane foarte curajoase și capabile, dar dacă Afganistanul nu este capabil să reziste la o rezistență reală a talibanilor acum, nu există nicio șansă ca încă un an, încă cinci ani sau încă 20 de ani de cizme militare americane pe teren să fi făcut vreo diferență”.
Președintele a spus că este „greșit să ordonăm trupelor americane să acţioneze atunci când propriile forțe armate ale Afganistanului nu ar face acest lucru”.

Biden a recunoscut că este dureros pentru mulți din SUA și Afganistan să vadă imaginile din Afganistan din zilele acestea.

„Scenele pe care le vedem în Afganistan sunt răvăşioare, în special pentru veteranii noștri, diplomații noștri, lucrătorii umanitari, pentru oricine a petrecut timp pe teren lucrând pentru a sprijini poporul afgan. Pentru cei care au pierdut pe cei dragi din Afganistan și pentru americanii care au luptat și au slujit acolo”, a spus el.

El a spus că a călătorit în Afganistan de patru ori.

“M-am întâlnit cu oamenii, am vorbit cu liderii. Am petrecut timp cu trupele noastre și am ajuns să înțeleg direct ce era și ce nu era posibil în Afganistan. Deci, acum ne concentrăm pe ceea ce este posibil. Noi vom continua să sprijinim poporul afgan ”.

………..

Președintele Biden a declarat astăzi că își menține decizia de a retrage forțele SUA din Afganistan, caracterizând decizia ca o alegere între retragerea sau revenirea la lupta cu talibanii.

“Sunt hotărât în legătură cu decizia mea”, a spus Biden la Casa Albă. “După 20 de ani, am învățat pe calea grea că nu a fost niciodată un moment bun pentru a retrage forțele SUA. De aceea suntem încă acolo.”

Biden a continuat spunând că a cântărit cu atenție riscurile înainte de a lua decizia, dar a recunoscut că situația de pe teren s-a deteriorat mai repede decât anticipase.

„Am fost conştient cu privire la riscuri”, a spus el. “Am planificat fiecare situație de urgență. Dar am promis mereu poporului american că voi sincer cu el. Adevărul este că acest lucru s-a desfășurat mai repede decât am anticipat”.

Președintele a continuat: “Deci, ce s-a întâmplat? Liderii politici din Afganistan au renunțat și au fugit din țară. Armata afgană s-a prăbușit, unii fără să încerce să lupte. Evoluția de săptămâna trecută a întărit faptul că încheierea implicării militare americane în Afganistan a fost acum decizia corectă”, a spus Biden.

……..

Președintele Biden și-a apărat decizia de a retrage rapid trupele din Afganistan, citând înțelegerea pe care predecesorul său, fostul președinte Donald Trump, a făcut-o cu talibanii drept unul dintre principalele motive.

“Când am intrat în funcție, am moștenit un acord pe care președintele Trump l-a negociat cu talibanii. Conform acordului său, forțele SUA urmau să iasă din Afganistan până la 1 mai 2021, la doar puțin peste trei luni de la preluarea mandatului. Forțele americane au scăzut deja în timpul administrației Trump de la aproximativ 15.500 la 2.500 de soldați în Afganistan. Iar talibanii au fost foarte puternici din punct de vedere militar din 2001. Alegerea pe care trebuia să o fac în calitate de președinte era fie să urmez acordul respectiv, fie să fiu pregătit să ne întoarcen la lupta cu talibanii”.

Biden a continuat: „A existat doar o realitate rece, fie de a urma acordul de retragere a forțelor noastre, fie de escaladarea conflictului și de trimitere a altor mii de soldați americani înapoi în luptă în Afganistan”, a spus Biden.

………….

Președintele Biden și-a început discursul către națiune în această seară spunând că situația din Afganistan „evoluează rapid”. El a spus că echipa de securitate națională a Casei Albe „monitorizează îndeaproape situația de pe teren”.

Biden a spus că vrea să reamintească țării „cum am ajuns aici și care sunt interesele Americii în Afganistan”. El a spus că misiunea SUA în Afganistan, care a început în urmă cu două decenii, „nu ar fi trebuit niciodată să fie construirea de națiuni”.

„Am fost în Afganistan acum aproape 20 de ani cu obiective clare: să îi capturăm pe cei care ne-au atacat pe 11 septembrie 2001 și să ne asigurăm că Al Qaeda nu poate folosi Afganistanul ca bază din care să ne atace din nou. Am făcut asta, am slăbit Al Qaeda și Afganistanul. Nu am renunțat niciodată la vânătoarea lui Osama bin încărcat și l-am capturat. Asta a fost acum un deceniu. Misiunea noastră în Afganistan nu ar fi trebuit niciodată să fie construirea națiunii “, a spus el.

El a adăugat: „Singurul nostru interes național vital în Afganistan rămâne astăzi ceea ce a fost dintotdeauna, prevenirea unui atac terorist asupra patriei americane”.

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (28/03/2023)

Convocare AGAO 27.04.2023

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (28/03/2023)

Convocare AGOA 29/30.04.2023

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/03/2023)

Schimbarea Depozitarului activelor

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

UZTEL S.A. (UZT) (28/03/2023)

Procedura insolventei la cererea debitorului