Update articol:

Biden şi-a exprimat “sprijinul” pentru încetarea focului, într-o convorbire cu Netanyahu

Joe Biden Joe Biden/ Sursa foto: Facebook

Preşedintele american, Joe Biden, şi-a exprimat luni într-o discuţie cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, “sprijinul” pentru încetarea focului în faţa escaladării violenţelor, a indicat Casa Albă, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Preşedintele şi-a exprimat sprijinul pentru încetarea focului”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat pe un ton foarte prudent, într-un moment în care numeroase voci se fac auzite în tabăra democraţilor pentru ca Joe Biden să solicite explicit încetarea imediată a focului între Israel şi Hamas, la putere în Fâşia Gaza.

În cursul conversaţiei telefonice, el s-a referit la discuţiile actuale cu Egiptul “şi cu alţi parteneri” pentru a realiza acest lucru, se spune în text.

Bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza au fost reluate luni, la capătul unei săptămâni negre care a făcut 200 de morţi în enclava palestiniană, fără nicio perspectivă de armistiţiu între Israel şi mişcarea Hamas, care continuă să tragă rachete.

Întrebată în cadrul briefingului de presă cotidian cu privire la ceea ce unele persoane din tabăra democrată consideră a fi o lipsă de fermitate în faţa Israelului, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a apărat abordarea diplomatică “discretă”, dar “intensă” a Washingtonului în această problemă.

Statele Unite s-au opus luni, pentru a treia oară într-o săptămână, adoptării unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU prin care se solicită “încetarea violenţelor” dintre israelieni şi palestinieni, acţionând pentru convocarea marţi a unei noi reuniuni de urgenţă cu uşile închise.

Dacă preşedintele Joe Biden a reafirmat “dreptul Israelului la autoapărare”, în cursul discuţiei telefonice el “a încurajat”, de asemenea, statul evreu “să depună toate eforturile posibile pentru a asigura protecţia civililor nevinovaţi”, a mai afirmat comunicatul.

BVB | Știri BVB