Update articol:

Biden: SUA și Europa trebuie să se apere împotriva „abuzurilor și constrângerilor” economice ale Chinei; Rusia vrea să „slăbească proiectul european și NATO”

Joe Biden, preşedintele SUA

SUA și partenerii săi internaționali trebuie să facă în aşa fel încât China să răspundă pentru practicile sale economice, a declarat, vineri, preşedintele american Joe Biden, în primul mare discurs de politică externă, susţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen, desfăşurată în format online, relatează CNBC.

„Trebuie să ne apărăm împotriva abuzurilor și constrângerilor guvernului chinez care au stat la baza fundamentelor sistemului economic internațional”, a spus Biden, adăugând: „Toată lumea trebuie să respecte aceleași reguli”.

Declaraţiile lui Biden vin în timp ce administrația americană încearcă să mențină o poziție dură față de China, în timp ce se îndepărtează de relația agresivă a fostului președinte Donald Trump cu Beijing.

Administrația Trump a încercat să remodeleze relația comercială SUA-China, punând un accent cheie pe stimularea achiziționării de bunuri din SUA de către Beijing, abordând în același timp probleme precum protecția proprietății intelectuale și transferurile forțate de tehnologie.

După încheierea primei „faze” a unui acord, Trump a anulat anul trecut o rundă suplimentară de discuții comerciale cu China, asupra căreia a dat vina deplină pentru răspândirea pandemiei de coronavirus.

  • Biden către aliaţii europeni: America s-a întors

Politica gen „America First” a lui Trump i-a înstrăinat și pe unii lideri europeni care fuseseră de mult timp aliați cu Statele Unite. Biden a arătat clar că intenționează să încălzească relațiile cu partenerii internaționali ai Americii.

„Știu că ultimii ani relaţiile s-au tensionat. Dar Statele Unite sunt hotărâte să se apropie din nou de Europa ”, a declarat Biden la începutul discursului său vineri.

Referindu-se la stadiul actual al democraţiei, Biden a spus că “în prea multe locuri, inclusiv în Europa şi Statele Unite, avansarea democraţiei este atacată”, constatând că lupta dintre democraţie şi autoritarism a ajuns într-un “moment crucial”.

“Trebuie să o apărăm. S-o consolidăm. S-o reînnoim. Trebuie să dovedim că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre, ci este cel mai bun mod unic de a realiza promisiunea viitorului nostru. Şi dacă lucrăm împreună cu partenerii noştri democraţi, cu forţă şi convingere, ştiu că vom face faţă oricărei provocări şi vom depăşi orice rival”, va spune Biden, conform extraselor publicate anterior de Casa Albă.

Înainte de a-și expune observațiile, Biden s-a întâlnit cu liderii G7, grupul de națiuni care include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA, pentru a discuta despre un răspuns global la pandemia Covid.

Într-o declarație comună după acea întâlnire, G7 a promis că „va colabora împreună cu alții pentru a face din 2021 un punct de cotitură pentru multilateralism”.

Declarația G7 a anunțat, de asemenea, că țările membre vor angaja 7,5 miliarde de dolari în finanțare pentru COVAX, o inițiativă internațională care are ca scop creșterea accesului la vaccinurile Covid. Casa Albă a declarat joi că SUA vor promite 4 miliarde de dolari până în 2022 către eforturile globale de vaccinare.

Reuniunea G7 a atins și China, potrivit declarației. „Cu scopul de a sprijini un sistem economic global echitabil și reciproc avantajos pentru toți oamenii, vom interacționa cu alții, în special cu țările G20, inclusiv cu economii mari, precum China”, a spus Biden.

Biden a continuat:

“Companiile americane şi europene sunt obligate să dezvăluie public structurile de guvernanță corporativă … și să respecte regulile pentru a descuraja corupția și practicile monopoliste. Companiile chineze ar trebui menținute la același standard ”, a spus președintele.

“Trebuie să susținem valorile democratice care fac posibilă realizarea oricăruia dintre acestea, apărându-ne împotriva celor care ar monopoliza și normaliza represiunea”, a spus Biden.

Ambasada Chinei în SUA nu a răspuns imediat la cererea CNBC de comentarii cu privire la discursul lui Biden.

  •  Biden acuză Moscova că ”atacă democraţiile” şi promite un angajament ”de nezdruncinat” al SUA faţă de NATO

Preşedintele american Joe Biden a acuzat vineri Rusia că “atacă democraţiile noastre” şi s-a declarat hotărât să “recâştige” încrederea Europei, avertizând totodată împotriva revenirii la “blocurile îngheţate din perioada Războiului Rece”, şi a promis un angajament clar al SUA faţă de apărarea comună în cadrul NATO, respectiv articolul 5 din tratatul Alianţei, relatează AFP şi Reuters.

“Kremlinul atacă democraţiile noastre. Putin caută să slăbească proiectul european şi alianţa noastră NATO. El vrea să saboteze unitatea transatlantică şi determinarea noastră, pentru că este mult mai uşor pentru Kremlin să intimideze şi să ameninţe state luate separat decât să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică şi unită”, a spus Biden în primul său discurs major de politică externă la Conferinţa de securitate de la München.

“Provocările cu Rusia pot fi diferite de cele cu China, dar sunt la fel de reale”, a spus Biden.

„Nu este vorba de a înfrunta Estul cu Vestul. Nu este vorba că vrem un conflict. Ne dorim un viitor în care toate națiunile să își poată stabili în mod liber propriul drum, fără amenințarea cu violența sau constrângerea ”, a spus Biden. „Nu putem și nu trebuie să ne întoarcem la opoziția reflexivă și la blocurile rigide ale Războiului Rece.”

 

BVBStiri BVB

TRANSILVANIA CONSTRUCTII SA (COTR) (25/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/02/2021)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/02/2021)

Disponibilitate raport preliminar 2020

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

COMPA S. A. (CMP) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020