Update articol:

Bill Gates: Companiile petroliere „vor valora foarte puțin” în 30 de ani

omicron gripa

Pe măsură ce lumea se îndepărtează de combustibilii fosili și adoptă mai multe surse de energie curată și regenerabilă, giganții petrolului care au dominat piețele de mai bine de un secol ar putea avea probleme, a declarat Bill Gates, cofondatorul Microsoft, într-un briefing la summit-ul COP26 de la Glasgow.

„Unii dintre acești giganți vor cădea. Peste 30 de ani, unele dintre acele companii petroliere vor valora foarte puțin”, a declarat Gates, un susținător deschis al investițiilor în energie regenerabilă și tehnologii verzi, potrivit Axios.

Companii precum ExxonMobil, BP și Royal Dutch Shell și-au văzut prețurile acțiunilor în scădere în ultimii cinci ani – în special la începutul pandemiei de Covid-19, care a paralizat cererea de petrol și a dus la pierderi uriașe chiar și pentru cele mai mari companii de petrol și gaz.

ExxonMobil, cel mai mare producător de petrol și gaze din SUA, a pierdut 20 de miliarde de dolari anul trecut. Compania are în continuare o valoare de piață de 275 de miliarde de dolari – dar pe măsură ce țări precum SUA își schimbă politicile energetice pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, iar industria auto se îndreaptă către un viitor electric, investitorii au îndoieli din ce în ce mai mari cu privire la viitorul acţiunilor de petrol.

Companiile petroliere majore care își orientează afacerile către forme de energie regenerabilă au șanse de supraviețuire, a spus Gates la briefing. Dar, în mai, analistul Agenției Internaționale pentru Energie, Heymi Bahar, a declarat pentru „Street Signs Europe” că este puțin probabil ca marile companii petroliere să devină lideri în tehnologiile regenerabile.

„Vor deveni ei principalii investitori ai tehnologiei regenerabile? Răspunsul este nu”, a spus Bahar. „Își vor crește ritmul? Da sigur.”

La Glasgow, Gates a spus că firmele petroliere și-ar putea trece relativ ușor afacerile de la combustibilii fosili la surse de energie mai curate. El a citat ca exemplu posibil hidrogenul cu emisii scăzute de carbon – care, atunci când este ars, emite mai puțin carbon în aer decât gazele cu efect de seră de astăzi.

„Avem o infrastructură de conducte în Statele Unite, care probabil poate fi modernizată pentru a transporta hidrogen”, a spus Gates.

Dar istoricul său în investiții nu indică optimism. În cea mai recentă carte a sa, „Cum să evitați un dezastru climatic”, Gates a scris că, în 2019, și-a cedat toate „deținerile sale directe în companiile de petrol și gaze”.