Update articol:

BioNTech spune că vaccinul anti Covid este eficient împotriva noilor tulpini ale virusului și va oferi detalii în câteva zile

vaccin coronavirus, vaccinare pixabay.com

CEO-ul companiei farmaceutice germane BioNTech, Ugur Sahin, a declarat că rămâne încrezător că vaccinul anti Covid al companiei, dezvoltat în parteneriat cu Pfizer, va fi eficient împotriva variantelor extrem de infecțioase ale virusului descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit CNBC.

„Suntem încrezători că, pe baza mecanismului vaccinului nostru, chiar dacă există mutații, răspunsul imunitar indus de vaccinul nostru ar putea face față și virusului  mutant”, a spus dr. Ugur Sahin, cofondator și CEO al BioNTech: „Săptămâna trecută, am raportat o altă mutație care este prezentă atât în varianta din Regatul Unit, cât și în varianta din Africa de Sud, iar această mutație este considerată importantă, deoarece ar putea modifica structural proteina. Dar se pare că răspunsul imun al vaccinului nostru neutralizează și această mutație. ”

Comentariile sale s-au referit la cercetările publicate joi care au arătat că vaccinul anti Covid-19 al Pfizer-BioNTech părea a fi eficient împotriva unei mutații cheie din variantele mai infecțioase ale virusului descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.

Studiul, realizat de gigantul farmaceutic american Pfizer și care nu a fost încă evaluat de alte companii similare, a sugerat că vaccinul a funcționat pentru a neutraliza așa-numita mutație N501Y. Această mutație a fost raportată în variantele de coronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.

Variantele, cu origini separate, împărtășesc o mutație genetică a așa-numitei proteine ​​spike, pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele din corp.

Medicii au salutat rezultatele incipiente ale studiului săptămâna trecută, dar au avertizat că este important de reținut că cercetarea s-a concentrat doar pe mutația N501Y găsită în ambele noi variante.

Sahin, de la BioNTech, a declarat că va putea prezenta mai multe date privind întregul set de mutații în zilele următoare.

La fel ca Moderna, vaccinul Covid al Pfizer-BioNTech folosește tehnologia ARN messenger sau ARNm. În practică, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că acest lucru „învață celulele cum să producă o proteină – sau chiar doar o parte dintr-o proteină – care declanșează un răspuns imun în corpul nostru”.

Răspunsul imun rezultat produce anticorpi care ajută la protejarea oamenilor împotriva infectării cu virusul. Când a fost întrebat cât de repede ar putea pivota BioNTech dacă s-ar dovedi că vaccinul Covid existent este ineficient împotriva noilor variante, Sahin a spus că „un avantaj cheie” al tehnologiei ARNm a fost acela că va permite companiei să adapteze vaccinul „relativ rapid.”

Putem schimba secvența vaccinului în câteva zile și am putea livra un nou vaccin în termen de șase săptămâni, în principiu. Acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic și, dacă este necesar, vom face asta”, a spus el, menționând că acest lucru ar necesita și discuții cu autoritățile de reglementare, cum ar fi Food and Drug Administration (FDA).

Experții în sănătate publică și-au exprimat îngrijorarea că noile tulpini mutante ar putea reprezenta o amenințare pentru eforturile de vaccinare. În ultimele săptămâni, optimismul cu privire la lansarea în masă a vaccinurilor Covid a fost temperat de rata reapariției virusurilor în întreaga lume.

Până în prezent, peste 90,3 milioane de persoane au luat coronavirusul la nivel mondial, cu 1,93 milioane de decese, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

BVBStiri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (26/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (26/01/2021)

Modificarea caracteristicilor etapei a doua a programului de rascumpare actiuni

TERAPLAST SA (TRP) (26/01/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 Sem II 2020