Update articol:

BIS le cere băncilor centrale să acţioneze rapid în privinţa monedelor digitale

Sursa foto: twitter.com

Marile bănci centrale trebuie să continue acum proiectele privind monedele digitale pentru a evita să rămână în urma iniţiativelor de plăţi din sectorul privat, care deja se instaurează, a afirmat vineri Benoit Coeure, directorul de inovare de la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Implicarea corporaţiilor în plăţile digitale, inclusiv Facebook cu moneda sa stabilă diem, a accelerat în timpul pandemiei, deoarece se realizează tranzacţii contactless cu cardul, iar băncile centrale sunt în urma marilor companii de tehnologie (Big Tech), într-un moment în care în unele ţări se pune problema viitorului numerarului.

“Timpul trece şi băncile centrale trebuie să demareze proiecte”, a declarat Benoit Coeure, fost oficial al BCE.

“Trebuie să fim pregătiţi şi să accelerăm demersurile noastre privind lansare monedelor digitale bancare centrale (CBDC). Va dura ani de zile până să fie implementate, în timp ce monedele stabile şi criptoactivele sunt deja aici. De aceea este necesar să demarăm rapid proiectele”, a afirmat Coeure la o conferinţă.

CBDC este o versiune digitală a unor monede şi bancnote existente.

Băncile centrale din Europa, Marea Britanie şi Statele Unite iau în considerare lansarea de CBDC, dar numai Banca Chinei a adoptat măsuri concrete lansând studii.

Coeure a apreciat că Uniunea Europeană are o poziţie unică pentru a înfrunta viitorul în acest domeniu prin construirea unui sistem de plăţi rapid, deschis şi cu garanţii solide, furnizate de reglementările privind protejarea datelor.

În acest moment, este în desfăşurare un proiect separat, condus de Banca Reglementelor Internaţionale, care explorează folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru plăţile transfrontaliere. În proiect sunt implicate băncile centrale din China, Hong Kong, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite (UAE).

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

BVB | Știri BVB

CASA DE BUCOVINA-CLUB DE MUNTE (BCM) (19/08/2022)

Semnare contract de tipul celor prevazute la 234 alin 1, lit. i)

BT Leasing Transilvania IFN - OB 2025 (BTL25E) (19/08/2022)

Intentia de fuziune a BT Leasing Transilvania IFN cu Tiriac Leasing IFN

BT Leasing Transilvania IFN - Ob.2024 (BTL24E) (19/08/2022)

Intentia de fuziune a BT Leasing Transilvania IFN cu Tiriac Leasing IFN

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (19/08/2022)

Notificare detineri majore >5%