Update articol:

BIS: Temerile privind criptomonedele se materializează acum

bitcoin Sursa foto: pixabay.com

Recenta implozie a pieţelor de criptomonede indică faptul că avertismentele îndelungate privind pericolele monedei digitale descentralizate se materializează acum, se arată în raportul anual publicat de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), unde se cere un efort mai amplu pentru dezvoltarea promiţătoare a monedelor digitale bancare centrale (CBDC), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Înfiinţată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BIS serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară.

Directorul general al BIS, Agustin Carstens, a arătat spre recentul colaps al TerraUSD, al “monedei stabile” LUNA, şi scăderea cu 70% a bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, ca indicatori ai existenţei problemelor structurale.

Cotaţia bitcoin a scăzut sâmbătă sub pragul de 20.000 de dolari, cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, continuând o tendinţă de scădere care se manifestă de câteva luni, pe măsură ce investitorii abandonează activele riscante în contextul creşterii dobânzilor.

“Fără o autoritate de sprijin guvernamental care să folosească rezerve finanţate prin taxe, orice formă de bani îşi pierde în cele din urmă credibilitatea. Cred că toate aceste slăbiciuni pe care le-am indicat anterior s-au materializat destul de mult. Nu poţi pur şi simplu sfida gravitatea … la un moment dat trebuie într-adevăr să suporţi consecinţele”, a declarat Carstens pentru Reuters.

Conform datelor publicate de firma CoinMarketCap, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât luni sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, ajungând până la un minim de 926 de miliarde de dolari.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Carstens a dat asigurări că turbulenţele nu ar urma să provoace o criză sistemică, de tipul celei provocate de creditele neperformante, care a dus la prăbuşirea financiară globală din 2008, dar pierderile sunt semnificative şi sporesc incertitudinile din cauza naturii opace a universului cripto.

“Pe baza informaţiilor pe care le avem, turbulenţele sunt destul de gestionabile. Dar există o mulţime de lucruri pe care nu le ştim”, a explicat şeful BIS.

În raportul BIS a fost prezentată viziunea privind viitorul sistem monetar, unul în care băncile centrale folosesc beneficiile tehnologice ale bitcoin şi caracteristicile sale pentru a crea versiuni digitale ale propriilor lor monede.

Aproximativ 90% din autorităţile monetare explorează monedele digitale bancare centrale (CBDC), iar mulţi speră că vor duce la respingerea criptomonedelor. Dar BIS vrea să coordoneze problemele cheie, pentru a se asigura de funcţionarea lor transfrontalieră.

Principalele dificultăţi sunt în principal tehnologice, dar sunt şi probleme geopolitice, în urma înrăutăţirii relaţiilor dintre Occident şi ţări ca Rusia şi China.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2023)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot >15%

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot <5%

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014