Update articol:

Bitdefender: Companii din domeniul energiei, vizate de o campanie de spionaj cibernetic

O campanie de spionaj ce vizează organizaţii din domeniul energiei a fost descoperită, recent, de experţii în securitate cibernetică ai Bitdefender.

Conform unui comunicat al companiei de securitate informatică, un mesaj trimis prin e-mail pretinde a fi din partea cunoscutei companii egiptene ENPPI (Engineering for Petroleum and Process Industries) şi propune firmelor să liciteze pentru echipamente destinate industriei petroliere, atât pentru exploatare terestră, cât şi maritimă.

De asemenea, un alt mesaj transmis în numele unei companii de transport maritim conţine jargon de specialitate referitor la un vas petrolier real aflat în tranzit.

Potrivit sursei citate, peste 100 de astfel de mesaje au fost trimise către ţinte din domeniul energetic din întreaga lume în ultimele trei săptămâni.

“Atacul vine în contextul în care, la mijlocul lunii aprilie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători de petrol (OPEC) au decis reducerea producţiei, începând din luna următoare, pentru a redresa preţul petrolului, ajuns la minim istoric. Nu este pentru prima dată când industria de petrol şi gaze e ţintită cu campanii de acest fel, atacuri similare având loc şi în 2017 şi 2019, ambele folosind mesaje de actualitate pentru a infecta victimele cu instrumente de spionaj. Victimele acestor atacuri sunt companii de procesare a cărbunelui, producători de hidroenergie, producători de materiale chimice şi transportatori de mărfuri”, notează Bitdefender, potrivit Agerpres.

Un raport al companiei arată că, în ultimele şase luni, interesul grupărilor de criminalitate informatică pentru domeniul energiei a crescut constant, depăşind pragul de 5.000 de tentative de infectare, lunar. Ţintele preferate de atacatori se află în SUA şi Marea Britanie, state cu influenţă ridicată pe piaţa globală a petrolului.

În acest context, specialiştii în securitate informatică ai Bitdefender recomandă prudenţă în deschiderea mesajelor provenite de la expeditori necunoscuţi, contactarea telefonică sau pe alte canale a acestora pentru a confirma existenţa acestora şi folosirea unei soluţii de securitate pe toate dispozitivele.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluţii revoluţionare de protecţie împotriva ameninţărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări.

BVBStiri BVB

UAMT S.A. (UAM) (30/10/2020)

Raport semestrial consolidat S1 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017