Update articol:

Blinken: Occidentul trebuie să fie ‘foarte atent’ în legătură cu investiţiile chineze

Antony Blinken Sursa foto: Twitter

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că Occidentul trebuie să fie “foarte atent” în legătură cu natura exactă a investiţiilor chineze în economiile occidentale şi să se gândească foarte bine la investiţiile în active strategice, notează joi Reuters, potrivit Agerpres.

Spectaculoasa creştere economică şi militară a Chinei în ultimii 40 de ani se numără printre cele mai semnificative evenimente geopolitice din istoria recentă, alături de căderea Uniunii Sovietice în 1991 ce a pus capăt Războiului Rece.

Occidentul s-a străduit să vină cu o politică agreată faţă de China, schimbându-şi direcţia de-a lungul anilor de la a vedea China ca pe o sursă profitabilă de investiţii până la o ameninţare la adresa stabilităţii globale, evitându-i tehnologia 5G.

“Cred că trebuie să fim foarte atenţi la natura exactă din acea investiţie”, a declarat Blinken într-un interviu pentru BBC, la întrebarea despre investiţiile uriaşe chineze în Occident.

“Dacă investeşte în industrii strategice, activele strategice sunt ceva în legătură cu care ţările trebuie să fie foarte atente”, a mai spus el, întrebat printre altele dacă Occidentul ar trebui să se retragă din investiţiile chineze.

Cu toate că ascensiunea Beijingului preocupă Occidentul, China a fost timp de secole una dintre cele mai influente economii de pe planetă, scrie Reuters.

Venitul pe cap de locuitor în China a fost mai mare decât cel din Europa din secolul al X-lea până la începutul secolului al XV-lea, iar China a fost cea mai mare economie a lumii pentru câteva secole după aceea, potrivit OCDE.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS