Update articol:

Blinken: Occidentul trebuie să fie ‘foarte atent’ în legătură cu investiţiile chineze

Antony Blinken Sursa foto: Twitter

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că Occidentul trebuie să fie “foarte atent” în legătură cu natura exactă a investiţiilor chineze în economiile occidentale şi să se gândească foarte bine la investiţiile în active strategice, notează joi Reuters, potrivit Agerpres.

Spectaculoasa creştere economică şi militară a Chinei în ultimii 40 de ani se numără printre cele mai semnificative evenimente geopolitice din istoria recentă, alături de căderea Uniunii Sovietice în 1991 ce a pus capăt Războiului Rece.

Occidentul s-a străduit să vină cu o politică agreată faţă de China, schimbându-şi direcţia de-a lungul anilor de la a vedea China ca pe o sursă profitabilă de investiţii până la o ameninţare la adresa stabilităţii globale, evitându-i tehnologia 5G.

“Cred că trebuie să fim foarte atenţi la natura exactă din acea investiţie”, a declarat Blinken într-un interviu pentru BBC, la întrebarea despre investiţiile uriaşe chineze în Occident.

“Dacă investeşte în industrii strategice, activele strategice sunt ceva în legătură cu care ţările trebuie să fie foarte atente”, a mai spus el, întrebat printre altele dacă Occidentul ar trebui să se retragă din investiţiile chineze.

Cu toate că ascensiunea Beijingului preocupă Occidentul, China a fost timp de secole una dintre cele mai influente economii de pe planetă, scrie Reuters.

Venitul pe cap de locuitor în China a fost mai mare decât cel din Europa din secolul al X-lea până la începutul secolului al XV-lea, iar China a fost cea mai mare economie a lumii pentru câteva secole după aceea, potrivit OCDE.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie