Update articol:

Bloomberg: Canada, Noua Zeelandă, Australia, Norvegia, Suedia, Marea Britanie – țările cu cel mai mare risc privind o bulă a pieţei imobiliare

Foto Bloomberg Foto Bloomberg

Canada și Noua Zeelandă sunt cele mai vulnerabile economii la o corecție a prețurilor locuințelor, în timp ce Australia și Marea Britanie ridică semne de îngrijorare, potrivit unor analize Bloomberg Economics.

Încercând să construiască un “tablou de bord” al bulelor pieţei imobiliare, economistul Niraj Shah a studiat prețurilor chiriilor locuințelor și veniturile, precum și prețurile ajustate cu inflația și creditul gospodăriilor.

Rezultatele au arătat că Noua Zeelandă și Canada par să se afle pe calea cea mai nesustenabilă, costul locuințelor fiind cel mai ridicat din lume, comparativ cu salariile, în ambele țări. Australia, Norvegia, Suedia și Marea Britanie ridică și ele semne de îngrijorare, a spus Shah.

Guvernul canadian a introdus o taxă pentru cumpărătorii străini, în timp ce achizițiile strănilor au fost interzise în Noua Zeelandă. Următoarea provocare va fi dacă prețurile vor continua să crească, pe măsură ce Rezerva Federală și alte bănci centrale se pregătesc să reducă ratele dobânzilor.

“Există riscul ca o rundă globală de relaxare monetară să poată alimenta bulele imobiliare “, a spus Shah. “În timp ce bancherii centrali se concentrează asupra evitării unei recesiuni economice globale, o politică monetară mai relaxată ar putea să semene semințele următoarei crize”.

Prețurile locuințelor au revenit la vârfurile pe care le-au atins înainte de ultima perioadă de turbulențe financiare, potrivit unui indice alcătuit din 57 de economii.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014