Update articol:

Bloomberg: NN Pensii a evitat la limită să fie afectat de scandalul Wirecard

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii din România, şi-a vândut acţiunile pe care le deţinea la compania germană de plăţi online Wirecard cu doar câteva săptămâni înainte ca acestea să intre în insolvenţă, o scăpare ca prin urechile acului pentru cei două milioane de români care au pensii la NN Pensii, transmite Bloomberg, potrviit Agerpres.

NN Pensii, o divizie a grupului olandez NN Group NV, şi-a vândut până la începutul lunii mai participaţia sa la Wirecard, care la decembrie 2019 reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului. În urma acestei vânzări, NN Pensii care a înregistrat pierderi de pe urma acţiunilor Wirecard, a reuşit totuşi să evite situaţia gravă provocată de colapsul titlurilor companiei germane după ce un audit a dezvăluit că peste două miliarde de dolari din conturile Wirecard.

“Acţiunile Wirecard nu mai erau în portofoliul nostru la începutul lunii mai. Expunere pe fiecare emitent străin sau local, şi în consecinţă pe volatilitatea preţului său, este limitată în portofoliul total al fondului”, a declarat directorul general de la NN Pensii, Andreea Pipernea.

Potrivit legislaţiei din România, fondurile de pensii trebuie să îşi investească cea mai mare parte a activelor pe piaţa locală, doar o mică parte din active putând fi investite în acţiuni străine pentru diversificare.

Cu economii sub administrare în valoare de peste cinci miliarde de dolari, NN Pensii a investit pentru prima dată în Wirecard în anul 2018 şi treptat şi-a majorat participaţia la 0,6% din activele totale, acesta fiind cea mai mare expunere pe acţiuni străine la finele anului trecut.

Acţiunile Wirecard erau la finele anului trecut unele din cele mai populare acţiuni străine pentru fondurile mutuale poloneze. În schimb, fondurile de pensii din Polonia, inclusiv subsidiara locală a NN, au evitat să investească în Wirecard.

Bănuită că şi-a umflat conturile cu fonduri fictive din Filipine, firma de plăţi online Wirecard, o companie germană cu 6.000 de salariaţi, a decis joi să se plaseze în insolvenţă. Guvernul german a denunţat “un scandal fără echivalent în sectorul financiar” şi a anunţat o înăsprire a controalelor în acest sector puţin supravegheat. 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN, SDTS si EFSA

SOCEP S.A. (SOCP) (02/12/2020)

Corectia valorii dividendului brut per actiune

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (02/12/2020)

Semnarea unui contract de creditare: ProCredit Bank - Dendrio

TURBO LONG ON BRD GROUPE SICIETE GENERALE SA (RCBRDTL3) (02/12/2020)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG - modificare limita variatie din 03.12.2020