Update articol:
Ziua când rețeaua de energie din Europa a fost aproape de blackout

Bloomberg: Penele de curent, precum cea din 8 ianuarie, vor deveni mai frecvente, pe măsură ce Europa înlocuiește capacitățile convenționale cu cele regenerabile

*”Nu se pune problema dacă va avea loc un blackout în unele regiuni europene, ci când se va întâmpla” – expert

În contextul în care frigul a provocat creșterea cererii de energie în Europa de Vest, pe 8 ianuarie, rețeaua de electricitate a continentului a ajuns aproape de blackout.

Rețeaua Europei, care este de obicei conectată de la Lisabona la Istanbul, s-a împărțit în două, pe măsură ce regiunile nord-vest și sud-est su încercat să păstreze aceeași frecvență. Problema a apărut în Croația și s-a soldat cu circa 200.000 de gospodării rămase fără energie, în toată Europa. Aprovizionarea pe șantiere industriale a fost întreruptă în Franța și Italia.

Deși acest eveniment nu a fost legat de o creștere a energiei regenerabile, întrucât Europa înlocuiește stațiile mari de cărbune și nucleare cu mii de unități eoliene și solare mai mici – pentru a reduce emisiile de carbon – astfel de incidente vor deveni mai frecvente.

“Nu se pune problema dacă va avea loc un blackout în unele regiuni europene, ci când se va întâmpla”, a spus Stefan Zach, șeful comunicării la utilitatea austriacă EVN AG. “S-ar putea întâmpla o întrerupere chiar și în țările cu standarde ridicate în materie de securitate a rețelei electrice.”

Rețelele trebuie să rămână la o frecvență de 50 Hz pentru a funcționa fără probleme și orice abateri pot deteriora echipamentele conectate. Dacă fluctuațiile de frecvență nu ar fi fost reduse în câteva minute, ar fi putut provoca daune pe întreaga rețea europeană de înaltă tensiune, putând provoca întreruperi pentru milioane de persoane.

O defecțiune la o stație care a provocat supraîncărcarea în alte părți ale rețelei Croației a fost identificată ca fiind cauza problemei, au transmis, recent, operatorii de rețea.

Cantități mari de energie electrică intermitentă creează fluctuații uriașe de aprovizionare, iar rețeaua trebuie să poată face față. Problema nu se limitează la Europa. Australia a avut probleme în tranziția către o rețea mai curată. Energia eoliană a fost cauza unei întreruperi, în 2016, pentru 850.000 de case. Națiunea caută să stocheze energia și a fost prima țară care a instalat o megabaterie de 100 megawatt în 2017.

De asemenea, California primește aproximativ o treime din energie din surse regenerabile. Vara trecută, pe fondul căldurii record, managerii de rețea au recurs la întreruperi pentru prima dată de la criza electrică din 2000 și 2001.

„Problema nu este creșterea electricității verzi, în mod direct, ci micșorarea capacității convenționale”, a spus Eglantine Kuenle, șef modelator de sisteme de energie electrică la Institutul EWI de Economie Energetică de la Universitatea din Köln: „Rezultatul este un decalaj între generarea sigură de energie și echilibrarea rețelei, care trebuie remediat.”

Europa nu s-a apropiat atât de mult de o întrerupere majoră din 2006, când peste 15 milioane de gospodării au fost cufundate în întuneric ore întregi, deși a existat o altă întâmplare când frecvența a scăzut periculos de mult, la începutul anului 2019. Operatorii de rețele europeni au introdus răspunsuri automate precum împărțirea rețelei și declanșarea generării standby sau reducerea cererii.

Pe 8 ianuarie, Europa continentală a fost separată în două zone din cauza „întreruperilor mai multor elemente ale rețelei de transport într-un timp foarte scurt”, potrivit Entsoe, asociația operatorilor de rețea. „Investigații detaliate suplimentare” sunt în curs.

ENTSOE despre pana majoră de curent din 8 ianuarie: Evenimentul inițial a fost declanșat în stația Ernestinovo din Croația

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022