Update articol:

Bloomberg: Vremea foarte rece provoacă haos pe piețele energetice

https://pixabay.com/ https://pixabay.com/
  • Condiţiile meteo extreme au împins deja preţurile la electricitate, combustibili şi nave de transport la cotaţii record.

 

Vremea foarte rece din emisfera nordică provoacă haos pe piețele energetice și dăunează infrastructurii, gospodăriile din Japonia până în Pakistan și Franța fiind rugate să limiteze consumul de energie electrică, conform Bloomberg. În Asia, frigul extrem a determinat o cerere record de energie și o luptă pentru gaze naturale pentru a menține luminile aprinse în China, Japonia și Coreea de Sud. În Suedia, zăpada abundentă a dărâmat secțiuni ale rețelei electrice, în timp ce gospodăriile franceze au fost sfătuite să amâne să-și spele rufele pentru a economisi energie.

Frigul extrem a luat piețele de energie prin surprindere, conform Bloomberg. Creșterea cererii de energie în timpul iernii, combinată cu producția slabă a energiei eoliene, închiderea centralelor electrice și întârzierile navelelor care transportă gaze lichefiate au evidențiat problemele sistemelor energetice globale în condiții meteorologice care vor deveni şi mai volatile.

Potrivit Bloomberg, este posibil să apară şi alte fenomene extreme. Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă să aducă temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.

“Distorsiunea provocată de vortexul polar pare să prelungească condițiile severe de iarnă în unele zone din nord și potențial în Europa”, a declarat David Thomas, consilier independent și fost șef al GNL la Vitol Group. Acesta mai spune: „Este posibil să mai dureze. Mai multe companii simt efectele, iar prețurile ridicate ale energiei electrice îi afectează pe consumatorii mari”.

Condiţiile meteo extreme au împins deja preţurile la electricitate, combustibili şi nave de transport la cotaţii record.

În Asia, preţurile spot la gaze naturale lichefiate au crescut de 18 ori comparativ cu minimele înregistrate anul trecut, iar preţul gazelor pe piaţa din Europa a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani.

Rețeaua națională a Marii Britanii a fost forțată să lanseze numeroase apeluri pentru ca generatoarele să crească producția, deoarece producția eoliană scăzută a coincis cu frigul, ceea ce a dus la creşterea prețurilor angro ale energiei electrice pentru perioadele de vârf la peste 1.000 de lire sterline (1.367 dolari) pe megawatt oră. Piețele europene de gaze precum Marea Britanie și Spania, care nu dispun de cantități mari de stocare a gazelor și sunt mai dependente de „piața globală incredibil de strânsă a GNL, sunt mai expuse dacă sunt menținute temperaturi sub cele normale”, a declarat James Huckstepp, manager pentru EMEA la S&P Global Platts.

 Lumini stinse

China are probleme în a asigura aprovizionarea cu electricitate pe fondul celor mai scăzute temperaturi de după 1966. Gheața face ravagii în infrastructura rețelei, în timp ce vremea rece a perturbat transportul și a întârziat petrolierele GNL la Qingdao. Marii consumatori industriali sunt primii cărora le-a fost redusă aprovizionarea cu electricitate, urmaţi de clădirile comerciale, pentru a putea fi asigurată aprovizionarea consumatorilor rezidenţiali.

În Japonia, companiile de utilităţi au cerut consumatorilor să conserve electricitatea, iar Guvernul de la Tokyo a cerut producătorilor independenţi să majoreze producţia la maxim. Tohoku Electric Power Co. a cumpărat mai multe încărcături cu păcură cu conținut scăzut de sulf pentru centralele electrice pe bază de petrol.

La începutul acestei săptămâni, operatorul reţelei energetice din Franţa a emis un avertisment cu privire la nivelul ridicat al cererii şi a făcut un apel către consumatori să se îmbrace mai gros în loc să pornească instalaţia de încălzire. La rândul său, compania de utilităţi Electricite de France SA i-a sfătuit pe consumatorii să amâne spălatul hainelor în contextul în care cererea de electricitate este la un nivel ridicat.

Părți din nord-estul Suediei au avut cel mai mare strat de zăpadă din 2012, cu 60 de centimetri într-o singură zi, potrivit Institutului meteorologic și hidrologic al națiunii. Furtuna a copleșit rețelele și a lăsat multe mii de clienți fără curent săptămâna aceasta. Vattenfall AB, cea mai mare companie de utilităţi din regiunea nordică, a angajat un elicopter pentru a curăța zăpada și gheața de pe liniile electrice.

În Spania, guvernul analizează modalităţile prin care poate interveni pe piaţa de electricitate, după ce au avut loc creşteri bruşte de preţuri, cum s-a întâmplat când cererea a explodat după ce capitala Madrid s-a confruntat cu căderi neobişnuite de zăpadă. Facturile unor consumatori de pe piaţa reglementată sunt legate de preţurile angro, care sunt la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

În lipsa gazelor naturale, centralele electrice din Iran ard combustibili de calitate inferioară care creează smog toxic sau se opresc în totalitate, declanșând întreruperi.

Pakistanul se confruntă, de asemenea, cu o penurie de gaze, în ciuda faptului că în luna ianuarie cele două terminale GNL lucrează la capacitate maximă. Națiunea asiatică a redus aprovizionarea cu gaze a industriilor și a debitelor limitate către stațiile de gaz natural comprimat la câteva zile pe săptămână, deoarece cererea rezidențială s-a dublat în comparație cu vara și a fost mai mare decât în ​​iernile anterioare.

Cât de frig va fi în restul iernii ar putea fi factorul crucial care va decide dacă preţurile ridicate la energie se vor menţine, scrie Bloomberg. Însă chiar dacă temperaturile vor începe să crească, impactul asupra livrărilor de gaze lichefiate ar putea să se resimtă chiar şi la vară şi să se răsfrângă şi asupra altor pieţe. În condiţiile în care nordul Asiei, cel mai mare consumator de gaze lichefiate, îşi reface stocurile, această cerere va susţine preţurile de referinţă pe întreg parcursul anului 2021. În aceste condiţii analiştii de la Wood Mackenzie Ltd. susţin că ceea ce se anunţa a fi o vară a anului 2021 bine echilibrată ar urma să fie una din ce în ce mai tensionată.

BVB | Știri BVB

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Notificari - detineri > 5%

ROPHARMA SA (RPH) (03/12/2021)

Raport auditor S1 2021 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%