Update articol:
Darius Vâlcov pentru Bloomberg:

BNR să schimbe formula utilizată la calculul ROBOR sau să elimine pur şi simplu ROBOR

Sursa foto - Facebook Sursa foto - Facebook

Există o “modalitate simplă” prin care BNR poate face taxa pe lăcomie inofensivă, consideră Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Acesta a declarat pentru Bloomberg că BNR poate să schimbe formula utilizată la calculul ROBOR sau să elimine pur şi simplu ROBOR, lucru care pune capăt situaţiei în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de scăzute.

“Sper că vom putea avea o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să vedem că este eliminată. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne cu privire la dobânzile interbancare fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului”, a spus Darius Vâlcov.

În prezent, BNR şi Ministerul de Finanţe discută modalităţile prin care pot reduce presiunile puse de “taxa pe lăcomie” asupra băncilor, reprezentanţi BNR sugerând cabinetului să renunţe la legătura dintre taxă şi ROBOR.

Darius Vâlcov a sugerat că BNR poate colabora cu băncile şi Guvernul pentru a duce ROBOR sub pragul de 2%, un nivel la care “taxa pe lăcomie” este zero. Vâlcov a adăugat că obiectivul Guvernului este să reducă costul împrumuturilor pentru români, precizând că în bugetul pe acest an cabinetul nu a preconizat venituri de pe urma taxei, iar veniturile din luna ianuarie au depăşit aşteptările analiştilor.

“Nu ne interesează nivelul taxei sau venituri suplimentare. Vrem ca costurile cu împrumuturile pentru cetăţeni să fie apropiate de cele ale celorlalţi europeni, să fie reduse la jumătate faţă de nivelele actuale”, a spus Vâlcov.

BVBStiri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (26/11/2020)

Depunere plan de reorganizare

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/11/2020)

Link acces direct AGOA & AGEA 26.11.2020

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (26/11/2020)

Vega Ploiesti, 115 ani de performanta in industria de rafinare