Update articol:

Bogdan Aurescu, la CNN: “Se pare că există o pregătire sau o creare a unui pretext pentru atac, pentru invazia Ucrainei, ceea ce e inacceptabil”

Situația de securitate, în acest moment, pare foarte îngrijorătoare, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pentru CNN, adăugând că, în ciuda declarațiilor părții ruse că sunt gata de dialog și că și-au retras trupele de la granița de est a Ucrainei, acest lucru nu a fost confirmat în realitate, pe teren.

“Cred că situația de securitate arată îngrijorător și, în ciuda declarațiilor părții ruse că sunt pregătite de dialog și că au retras trupe de la granița cu Ucraina… Ei bine, acest lucru nu a fost confirmat în realitate, nu e confirmat acest lucru în teren”, a spus Aurescu.

Acesta a mai precizat: “În același timp, am văzut că Duma Rusă a propus președintelui Rusiei să recunoască drept entități independente provinciile separatiste din Ucraina. Dacă se întâmplă acest lucru, va fi o încălcare clară a dreptului internațional, deoarece nu ar trebui recunoscută nicio situație ilegală în dreptul internațional.

Apoi am observat faptul că președintele Putin a folosit termenul „genocid” în timpul conferinței de presă cu cancelarul german de acum câteva zile. În același timp, am observat astăzi atacurile cu obuze din estul Ucrainei.

Se pare că există o pregătire sau o clădire a unui pretext pentru atac, pentru invazie. Acest lucru este, desigur, inacceptabil. Astăzi am observat faptul că ministrul Lavrov a transmis răspunsul părții ruse la propunerile care au fost înaintate pe 26 ianuarie de către Statele Unite. România a fost implicată în pregătirea acelei lucrări a Statelor Unite. Dar, în același timp, ceea ce ar fi trebuit să fie un gest de deschidere către dialog a fost însoțit de declararea șefului adjunct de misiune al Ambasadei SUA la Moscova ca persona non grata. Deci imaginea de ansamblu este destul de îngrijorătoare”.

Referitor la anunțul șefului NATO că un grup de luptă condus de francezi ar putea fi trimis în România, Aurescu a spus: “Cred că e un proces important de creare a acestui grup de luptă, proces care a început în timpul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor Apărării. După cum a anunțat ieri secretarul general Stoltenberg, miniștrii apărării au decis să dezvolte opțiuni pentru întărirea posturii de descurajare și apărare a NATO, inclusiv prin înființarea de noi Grupuri de Luptă, iar unul dintre aceste Grupuri de Luptă ar putea fi înființat în România. Ne-am oferit să fim o națiune gazdă, am salutat anunțul președintelui Macron că Franța va servi ca națiune-cadru pentru acest grup de luptă și acest proces se va desfășura în următoarele săptămâni și sperăm că vom avea un grup de luptă în România. Deci, deocamdată, nu vă pot oferi detalii exacte despre dimensiunea și componența acestui grup de luptă, dar am salutat anunțul Franței de a disloca trupe în România ca parte a acestui grup de luptă. (…) Sperăm ca acest Grup de Luptă care va fi creat în România să aibă aceeași componență și dimensiune ca și Grupurile de Luptă care sunt deja create și funcționale în partea de Nord a Flancului de Est – în Polonia și statele baltice.

Și am saluta orice prezență a altor aliați, alăturându-se trupelor franceze, eventual și trupelor americane, care ar putea fi asociate și cu acest Grup de Luptă, acestei formațiuni NATO din România”.

Întrebat dacă este încrezător că NATO care va sprijini România în fața ultimatumurilor Rusiei pentru a retrage forțele din Europa de Est, Bogdan Aurescu a spus: “Absolut. Aceste propuneri și cereri ale Rusiei au fost deja respinse de Aliați, inclusiv în cadrul discuției din Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie. Pentru că orice fel de veto al unei terțe părți asupra a ceea ce este foarte legat de misiunea de bază a NATO, care este autoapărarea colectivă, este inacceptabil. Acest lucru ar afecta însuși articolul 5, care este coloana vertebrală a Alianței. Nu putem permite să avem două tipuri de aliați, aliați de clasa întâi și de clasa a doua (…). Acest lucru este inacceptabil, a fost deja respins, iar NATO este foarte unită și solidă în timp ce vorbim”.

Potrivit lui Aurescu, nimeni nu poate înlocui NATO în ceea ce privește asigurarea apărării și securității colective în Europa și în zona euro-atlantică în ansamblu. Europa poate face mai mult pentru a sprijini ceea ce face NATO, dar nu poate înlocui NATO ca Alianță, a precizat  Bogdan Aurescu.

 

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (30/05/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

VRANCART SA (VNC) (30/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

MECANICA CEAHLAU (MECF) (30/05/2023)

Hotarari AGA O & E 30.05.2023