Update articol:
Forumul Energiei

Bogdan Badea, Hidroelectrica: “Am semnat contractul pentru investiția de protecție a disipatorului de la Porțile de Fier, în sumă de 55 de milioane de lei“

bogdan badea

Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, a anunțat, în premieră, că a semnat contractul pentru investiția de protecție a disipatorului de la Porțile de Fier, în sumă de 55 de milioane de lei, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 21 aprilie 2021.

Bogdan Badea a spus: “Deja lucrările se fac în Serbia, anul viitor se vor face în România. Mă bucur că intrăm în linie dreaptă și cu această chestiune care trenează de zece ani de zile“.

Proiectul urmează să fie executat „pe apă şi sub apă”, şi implică, între altele: transport pe apă, operaţiuni de încărcare-descărcare de materiale de construcţie, foraj pe apă de diametru mare, lucrări de turnări de beton sub apă, lucrări de scafandrerie, execuţie confecţii metalice şi montaj sub apă.

Bogdan Badea a vorbit, în cadrul evenimentului, despre situația companiei după liberalizare, dar și despre investiții și problemele cu care se confruntă.

Șeful Hidroelectrica a spus: “La patru luni de la liberalizarea pieței de energie, adunăm clienți. Avem în portofoliu peste 12.000 de noi clienți pe zona de furnizare. Panica din perioada sărbătorilor de iarnă, generată de prețurile din serviciul universal, încă se resimte în ceea ce înseamnă viteza de procesare.

Ușor, ușor, după liberalizarea totală a pieței de energie, lucrurile încep să se așeze, din punct de vedere al clienților și operatorilor.

Noi am pregătit un program masiv de investiții în infrastructura IT și digitalizare, doar pe zona de furnizare avem programate, în acest an, investiții de peste 25 milioane de lei în soluții software.

Ne frustrează puțin că nu le-am putut implementa mai devreme, din cauza procedurilor greoaie și birocrației, pe ceea ce înseamnă legislația de achiziții publice. (…)

Hidroelectrica, de la statutul de producător mare de energie electrică, va trece și la statutul de mare furnizor. Mai avem de lucru, dar venim din spate cu o altă agilitate. Credem că prin implementarea soluțiilor software de ultimă generație și prin alocarea de resurse suplimentare din companie către această activitate vom avea, în perioada următoare, o cotă din ce în ce mai mare de piață.”

Bogdan Badea apreciază că este o perioadă foarte bună pentru investiții și pentru diversificare:  ”Apar din ce în ce mai multe proiecte în piață. Hidroelectrica va continua planul de investiții nu numai pe activele proprii, ci și pe diversificare. Ne focusăm foarte mult pe diversificare portofoliului de producție. Investițiile în noi capacități hidro deocamdată sunt într-o zonă incertă, din cauza unor reglementări care se tot modifică. Aș menționa problema pe care am avut-o cu creșterea taxei pe apă, generată de modificarea legislației, anul trecut, în Parlament și care, până la această oră, a suferit diverse modificări. Se încearcă corectarea acestei situații. Evident, o creștere a costurilor modifică și indicatorii de rentabilitate ai proiectelor hidro, ca atare, ne uităm la alte surse de energie regenerabilă pe care să le introducem în portofoliul propriu. Mă refer la recentul parc eolian pe care l-am achiziționat.

Vom continua și dorim să investim în proiecte noi, atât în zona fotovoltaică, cât și în zona de parcuri eolinene. Așteptăm cu mare interes legislația offshore”.

El a menționat că este necesară și clarificarea rapidă a legislației de mediu, pe tot ce înseamnă investiții strategice. Badea a spus că aceste probleme împiedică sau întârzie foarte mult realizarea obiectivelor pe care România și le-a propus: ” Discutăm de investiții în energie verde, de o reducere drastică a capacităților pe bază de combustibili fosili. Trebuie să fim extrem de agili în găsirea soluțiilor, astfel încât să ne acoperim necesarul de consum și să gândim și în perspectivă, în ideea că foarte multe industrii vor migra către utilizarea energiei electrice ca și combustil. Mașinile electrice capătă amploare, ceea ce va însemna infrastructură pe măsură, creșterea consumului de energie electrică. Trebuie să avem o gândire integrată și o implementare care să implice toți factorii decizionali, să nu mai avem blocări de investiții, anulări de autorizații de construcție, acele situri Natura 2000 peste investiții strategice…”

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative