Update articol:
#Forumul Energiei 2021

Bogdan CHIRIȚOIU, Consiliul Concurenței: Cel mai important este să vedem că liberalizarea merge bine, adică migrarea clienților către alți furnizori de energie să nu fie împiedicată

Bogdan CHIRIȚOIU, Președintele Consiliului Concurenței
  • Mi-aș dori ca anul acesta să împingem CE Oltenia și CE Hunedoara pe un drum care să fie sustenabil și cât se poate de nedureros

  • Cred că regenerabilele sunt suficient de mature să funcționeze acum fără subvenții

Cel mai important este să vedem că liberalizarea pieței de energie merge bine, adică migrarea clienților către alți furnizori de energie să nu fie împiedicată, a spus Bogdan CHIRIȚOIU, Președintele Consiliului Concurenței, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 21 aprilie 2021.

Bogdan Chirițoiu a spus: “Investigațiile deschise acum în privința Electrica și CEZ vin în cadrul măsurilor pe care le luăm pentru buna desfășurare a liberalizării pieței de energie. Este una din cele mai importante schimbări din economia noastră, începute anul trecut, și este important ca aceste procese să meargă bine. Să existe concurență între cei care vând electricitate sau gaze către populație și să vadă populația că, din această concurență, beneficiază de servicii și prețuri mai bune.

Asta ne interesează. Colaborăm cu ANRE, cu ANPC, pentru că sunt subiecte legate de contracte și este instituția cu mai mare experiență pe clauze abuzive, și sigur, cu Ministerul Energiei care ține ochii pe noi toți, ca acest proces să meagă cât de bine se poate.

Pe gaze, cred că am mers destul de bine anul trecut; pe electricitate, pe undeva, era inevitabil ca lucrurile să nu meargă atât de bine, pentru că porneam de la niște prețuri care erau sub piață, și atunci, liberalizând, era normal să apară o anumită creștere a prețurilor. Important este ca această creștere să fie rezonabilă și să nu vedem furnizori care profită de ocazie pentru a avea prețuri nejustificate.

Cel mai important este să vedem că liberalizarea merge bine. Adică cei care sunt acum în piață și au mulți clienți nu împiedică migrația clienților lor spre alți furnizori dacă aceștia au ofere mai bune. Am atras atenția, de luni de zile, că monitorizăm companiile. Pe baza unor sesizări din piață, că se descuraja migrația clienților, am declanșat investigația.

Ne interesează corectarea comportamentului și ca piața să funcționeze corect. Sancțiunile sunt în plan secundar.”

Bogdan Chirițoiu a mai precizat că subiectele trecutului ocupă foarte mult timp Consilului Concurenței: “Ce facem cu companiile care în noul climat nu pot să își mai continue activitatea cum au făcut până acum?

Cum facem să furnizeze energia de care economia are nevoie, în contexul actual în care penalizăm din ce în ce mai mult poluarea. CE Oltenia și CE Hunedoara ne ocupă foarte mult timp nouă, și Ministerului.

La Hunedoara, probemele sunt de 5-6 ani. De pe vremea Guvernului Ponta s-a acordat ajutor de salvare. De atunci, nu am reușit să finalizăm transformarea la Hunedoara.

La Oltenia, e mai recentă problema, legată de creșterea foarte mare a prețului poluării. A crescut foarte mult prețul certificatelor de emisii de carbon și asta a creat probleme. Mi-aș dori ca anul acesta să împingem ambele companii pe un drum care să fie sustenabil și cât se poate de nedureros. Schimbarea nu are cum să nu fie dureroasă.

La Hunedoara, ne așteptăm ca o periodă Paroșeni să funcționeze și, în al doilea rând, să apară în locul centralelor pe cărbune, în timp, centrale pe gaz.”

Președintele Consiliului Concurenței a mai spus că demarează un proiect cu finanțare europeană și cu sprijinul Băncii Mondiale, de revizuire a legislației pe energie: “Este important și ca regulile de piață să fie bine construite. Am apelat la sprijinul Comisiei Europene și al Băncii Mondiale, ca să periem legislația pe energie, care a suferit multe modificări. Sub coordonarea Ministerului Energiei, să luăm la analizat legislația pe gaze și energie, să ne asigurăm că e coerentă.”

Totodată, Bogdan Chirițoiu consideră că trebuie revizuite stimulentele pentru regenerabile: “Trebuie să învățăm din ce a mers bine în ciclul precedent. România a avut un volum mare pe investiții regenerabile. Dar, în același timp, au fost scumpe. Inițial, subvențiile erau scumpe. Apoi, s-a trecut în extrema cealaltă, s-a schimbat legea și au devenit prea puțin generoase. Trebuie să creăm o legislație stabilă, ca să știe investitorii la ce să se aștepte. Eu cred că regenerabilele sunt suficient de mature să funcționeze acum fără subvenții. Aduceți-vă aminte că, inițial, dădeam 6 certificate verzi pentru solar. Sunt țări în care solarul merge fără subvenții. Să învățăm să nu mai fim așa de generoși. Poate că e bine să mergem pe licitație, ca să selectăm acei producători cu tehnologii mai ieftine. Dar în același timp să creăm condiții bune pentru accesul regenerabilelor în piață – să aibă infrastructură, să nu mai fie o loterie cine reușeste să se conecteze la Transelectrica.

De asemenea, să gândim regulile pentru compensare, pentru că regenerabilele sunt, prin natura lor, volatile și atunci apare un cost în sistem cum compensezi momentele în care nu bate vântul sau nu ai destul soare.”

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera