Se poate face această grupare de instituţii, dacă doresc Parlamentul şi Guvernul, dar trebuie procedat cu grijă.
Există în mai multe state din Uniunea Europeană grupări de instituţii, precum cea vehiculată recent de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, care a propus integrarea într-o singură structură a Consiliului Concurenţei, ANRE, Autoritatea Natională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Reglementatorul din Telecomunicaţii (ANCOM).
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat: “Există acest gen de grupări de instituţii în mai multe state din Uniunea Europeană. Asta o faci fie când vrei să economiseşti bani, fie când ai anumite disfunctionalităţi pe care ai vrea să le corectezi. Dar trebuie să fim atenţi ca un astfel de proces să efecte pozitive, fie că vorbim de economie, fie că vorbim de creşterea eficienţei organizaţiei. Există şi un pericol dacă pui la un loc mai multe organizaţii diferite, ca procesul de luare a deciziilor să fie îngreunat.
Se poate face această grupare de instituţii, dacă doresc Parlamentul şi Guvernul, dar trebuie procedat cu grijă . Un exemplu în Romania ar fi ASF care a unit 3 instituţii de supraveghere (pensii private, asigurări, piaţa de capital). Judecaţi şi dvs şi experţii ce a ieşit bine şi ce a ieşit rau. Aşa ne dăm seama şi de beneficii şi de potenţiale dezavantaje”.
Recent,Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, a declarat, cu referire la liberalizarea pieței de energie electrică din 2021, că ANRE a arătat un profund dezinteres faţă de acest subiect atât de important.
“Dacă Guvernul Cîţu îşi propune o reformă reală a statului, Consiliul Concurenţei ar trebui să integreze ANRE, Oficiul pentru protecţia Consumatorilor şi Reglementatorul din Telecomunicaţii într-o singură structură, aşa cum este, de exemplu, în Olanda”, a postat Nicolescu.
