Update articol:

Bogdan Chiriţoiu, despre ideea unirii Consiliului Concurenţei cu ANRE, ANPC şi ANCOM: Astfel de grupări de instituţii se fac ori când vrei să economiseşti bani, ori când ai anumite disfunctionalităţi de corectat

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Se poate face această grupare de instituţii, dacă doresc Parlamentul şi Guvernul, dar trebuie procedat cu grijă.

Există în mai multe state din Uniunea Europeană grupări de instituţii, precum cea vehiculată recent de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, care a propus integrarea într-o singură structură a Consiliului Concurenţei, ANRE, Autoritatea Natională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Reglementatorul din Telecomunicaţii (ANCOM).    

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat:  “Există  acest gen de grupări  de instituţii în mai multe state din Uniunea Europeană. Asta o faci fie când vrei să economiseşti bani, fie când ai anumite disfunctionalităţi pe care ai vrea să le corectezi. Dar trebuie să fim atenţi ca un astfel de proces să  efecte pozitive, fie că vorbim de economie, fie că vorbim de creşterea eficienţei organizaţiei. Există şi un pericol dacă pui la un loc mai multe organizaţii  diferite, ca procesul de luare a deciziilor să fie îngreunat.

Se poate face această grupare de instituţii, dacă doresc Parlamentul şi Guvernul, dar trebuie procedat cu grijă . Un exemplu în Romania ar fi ASF care a unit 3 instituţii de supraveghere (pensii private, asigurări, piaţa de capital). Judecaţi şi dvs şi experţii ce a ieşit bine şi ce a ieşit rau. Aşa ne dăm seama şi de beneficii şi de potenţiale dezavantaje”.

Recent,Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, a declarat, cu referire la liberalizarea pieței de energie electrică din 2021, că ANRE a arătat un profund dezinteres faţă de acest subiect atât de important.

“Dacă Guvernul Cîţu îşi propune o reformă reală a statului, Consiliul Concurenţei ar trebui să integreze ANRE, Oficiul pentru protecţia Consumatorilor şi Reglementatorul din Telecomunicaţii într-o singură structură, aşa cum este, de exemplu, în Olanda”, a postat Nicolescu.

Ulterior, acesta a venit cu explicaţii:
«În legătură cu modelul european (olandez și spaniol) de a avea autoritatea de concurență, energie și protecția consumatorilor împreună, observ și comentarii în spațiul public care denotă o necunoaștere a rolului unui reglementator/autoritate de control.
“E bine să fie separați pentru că se controlează unii pe alții” – Greșit. O instituție de control și reglementare independența nu poate fi controlată de o altă. Este contrar spriritului și literei legislației europene și la ceea ce înseamnă principiu de bună guvernare.
“Se face o instituție mamut” – Greșit. Se creează premisele pentru o instituție eficientă, funcțională și performanță prin fuziune. În prezent aceste instituții au prerogative care se suprapun și se creează multă confuzie din această cauza. În România sunt 3000 de oameni care ar trebui să facă ceea ce fac 500 de olandezi. Rezultatul? Milioane de români nu știu ce să facă în câteva zile când se liberalizează piață de energie.
“Se pierde controlul democratic al Parlamentului” – Greșit. Consiliul Concurenței (instituția absorbantă) este și va rămâne sub controlul Parlamentului.
Sunt absolut convins că o fuziune între Consiliul Concurenței, ANRE, Oficiul pentru Protecția Consumatorului și Reglementatorul în Telecomunicații este benefică reformării statului. Alții au făcut-o! Haideți să avem curaj să o facem și noi! 🇹🇩»

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu