Update articol:

Bogdan Chirițoiu: Protestele oamenilor de la benzinării sunt perfect îndreptățite și consumatorii au tot dreptul să fie nemulțumiți

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Protestele oamenilor de la benzinării sunt perfect îndreptățite și consumatorii au tot dreptul să fie nemulțumiți și să nu cumpere de la comercianții care au prețuri foarte mari, a declarat președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu, referitor la creșterile de prețuri la carburanți și protestele oamenilor din această cauză.

Bogdan Chirițoiu ne-a declarat: “Noi monitorizăm foarte multe piețe în acest moment. Ne uităm oriunde vedem creșteri de prețuri, pentru că există într-adevăr posibilitatea să fie comportamente ilegale.

În același timp ne uităm la prețurile din Uniunea Europeană – la carburanți, la electricitate, gaze, chiar și alimente. În general, toate acestea sunt piețe europene, nu mai sunt piețe naționale. Dacă există produse mai ieftine în România, cineva le va lua și le va duce în altă țară, unde prețul este mai mare. Prin acest mecanism, prețurile sunt cam la fel în toată Uniunea Europeană.

Și atunci noi ne uităm ca nu cumva prețurile să fie mai mari în România decât în Uniunea Europeană și, din ce știu, nu sunt mai mari la carburanți și energie. Avem analize de piață pentru diferite produse și, unde este, cazul facem analize aprofundate.

Nu pot să vă spun niciodată înainte ce controlăm, pentru că nu vrem să îi alertăm pe cei pe care îi avem în vedere, veți afla întotdeauna după ce vom controla, vom constata o neregulă și o vom sancționa.

În linii mari, chiar și acolo unde am găsit comportamente ilegale și le-am sancționat, nu acele comportamente ilegale explică creșterile de preț.

Creșterile de preț, inflația, sunt legate de comportamente macro-economice, influențate în special de șocul care vine din pregătirea Rusiei de anul trecut a conflictului și izbucnirea războiului din Ucraina din acest an. Asta explică creșterile de preț.

Că peste ele mai vine cireașa de pe tort – noi pe aia o vânăm – cireașa cu alte creșteri de prețuri. O să îi amendăm pe cei care pun și o cireașă peste inflație, peste prețurile deja mărite.

Dar creșterea mare de prețuri este reprezentată de șocul inflationsit și nu are nici o legătură cu concurența, nu înseamnă că nu funcționeaza bine concurența, că nu funcționează bine piețele, ci ele se adaptează la șocul dat de creșterea prețurilor la energie legate de războiul din Ucraina.

BNR combate inflația prin creșterea dobânzilor, iar autoritățile prin scăderea cheltuielilor, prin reducerea deficitului bugetar. Acestea sunt cele două mecanisme pe care le pot folosi autoritățile pentru domolirea creșterii prețurilor.

Protestele oamenilor de la benzinării sunt perfect îndreptățite și consumatorii au tot dreptul să fie nemulțumiți și să nu cumpere de la comercianții care au prețuri foarte mari. Aici Monitorul Prețurilor poate ajuta pentru că poti să vezi în zona ta, în orașul tău, unde ai stații de combustibili care au prețuri ceva mai mici. Foarte mici nu vor fi niciunde. Ele erau mici în pandemie, când nu se mai consuma, când barilul de petrol scăzuse la 20 de dolari și benzina era vreo 5 lei.  Acum barilul este 120 de dolari și momentan nu dă semne de scădere , iar benzina și motorina s-au dus la 9 lei și peste 9 lei.

Nu avem semne că ar fi creșteri peste media UE. Din contră, ultima dată când am verificat, erau 5% sub media UE, creșterile de la noi nu ies din linia UE, ci sunt o reacție la situația economică pe care o trăim cu toții”.

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (01/07/2022)

Implementare plan incentivare SOP2020

RCB GOLD (RCGLD) (01/07/2022)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (01/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (01/07/2022)

Hotarare AGOA - 30.06.2022

Sphera Franchise Group (SFG) (01/07/2022)

Publicarea Raportului de Sustenabilitate aferent anilor 2020-2021