Update articol:
Memorandum care prevede excluderea companiilor din ţările terţe de la licitații

Bogdan Chiriţoiu: “Strict  pe legislația de concurență europeană se pot exclude de la licitaţii companii din țări non-europene”

Sursa foto: gov.ro

Strict  pe legislația de concurență europeană se pot exclude de la licitaţii companii din țări non-europene, dar nu știu în ce măsură sunt afectate acordurile internaționale ale UE, ne-a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, referitor la memorandumul adoptat recent în Guvern care prevede eliminarea de la licitații a companiilor din state terțe care nu au acorduri pentru intrarea pe piața europeană a licitațiilor publice.

Potrivit surselor noastre, acest memoram ar viza companiile din China. Se pare că firmele din Turcia nu vor fi afectate de acest memorandum, întrucât Turcia este o ţară aflată în proces de aderare la UE.

Bogdan Chiriţoiu ne-a spus: “Consiliul Concurenței analizează acest subiect. Legea concurenței este lege europeană și vizează relațiile în interiorul pieței interne a Uniunii Europene. Din punctul acesta de vedere, a crea nişte reguli speciale pentru companii care sunt din afara UE nu este o problemă de legislație de piaţă internă sau de concurență.

Evident că vorbim de companii care nu sunt înregistrate în Europa, nu știu cine este proprietarul lor. Dacă vorbim de o companie cu acționari chinezi, care este înregistrată în Europa, ea este legal o companie europeană. Dar dacă vorbim de companii care au sedii sau sunt înregistrate în  alte țări putem să venim cu reguli speciale în privința lor.

Există însă acorduri pe care le are Uniunea Europeană, deci implicit şi România, cu state terţe, fie că vorbim de Organizația Mondială a Comerțului, fie de acorduri bilaterale, cum recent s-a semnat acordul bilateral dintre Uniunea Europeană și China. Ministerul Afacerilor Externe trebuie să analizeze în ce măsură genul acesta de acţiuni  pe care le prevede memorandumul ridică probleme din punct de vedere al  obligațiilor internaționale pe care le are UE. Strict pe legislația de concurență europeană se pot exclude companii din țări non europene, dar nu știu în ce măsură sunt afectate acordurile internaționale ale UE.

Memorandumul este o intenție, va trebui să vedem când se va ajunge la legislație. Ea este cea care va fi aplicată. Aş fi surprins să fie afectate licitaţii deja contractate unde există un câștigator, unde s-a semnat contractul.  Îmi e greu să văd cum ar putea fi afectată. Probabil că legislația va dispune pentru viitor pentru licitatii care nu sunt inca finaliyate sau sunt în curs de finalizare”.

Memorandumul adoptat de Guvern, propus de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, va fi urmat de o ordonanță de guvern care va modifica legea achizițiilor publice, în conformitate cu direcțiile Comisiei Europene.

Vicepremierul Dan Barna a confirmat adoptarea memorandumului și a spus într-o conferință de presă că decizia a fost luată după o discuție cu Comisia Europeană. Și Dacian Cioloș a confirmat decizia. 

Potrivit G4Media , excluderea se va aplica atât licitațiilor viitoare, cât și celor în cursMotivele excluderii companiilor chineze de la licitațiile din România sunt concurența neloială provocată de susținerea acestora de către statul chinez, lipsa omologării produselor lor în UE, dar și antecedentele de lucrări ratate sau prost executate în alte state europene.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu