Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ - FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL BY FINANCIAL INTELLIGENCE

Bogdan Drăgoi: “Firme din grupul SIF Banat Crişana au sesizat ANRE cu privire la denunţarea unilaterală a contractelor de către furnizori, dar ANRE nu a făcut nimic”

Criza actuală energetică a afectat întreaga economie, inclusiv firme din grupul SIF Banat Crişana, iar noi am sesizat ANRE cu privire la denunţarea unilaterală a contractelor de către furnizori, însă ANRE nu a făcut nimic, a declarat Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat Crişana, La Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence.

 

Acesta a explicat: “Orice companie, exceptându-le, poate, pe cele din zona de servicii, are facturi de utilități, are costuri generate de consumul de energie, care se pot situa între 20% și 60% din cheltuielile de funcționare sau producție. Atâta timp cât aceste facturi de utilități au crescut de 12 ori, impactul se va regăsi în prețul final. Automat, acest lucru va determina o creștere de preț pentru produs, plus majorările pe lanț, iar costul final al produsului ajunge la un nivel extrem de ridicat, iar trendul nu este unul fericit”.

Potrivit lui Bogdan Drăgoi, Ordonanţa de la 1 aprilie, privind plafonarea preţurilor energiei, a fost iniţial foarte bine văzută, dar realitatea a fost alta: “Atunci, autorităţile au plafonat doar preţul pentru consumatorii casnici, ignorând complet agenţii economici, pentru care nu s-au luat măsuri limitative, de protecţie faţă de furnizorii de energie.

Consecinţa directă a acestor măsuri a fost următoarea: furnizorii, care aveau de onorat contracte ferme pe perioadă determinată de cel puțin un an, au reziliat contractele și au vândut toată cantitatea de energie în PZU – avem numeroase astfel de experienţe, inclusiv în companii din grupul ŞIF Banat Crişana. Astfel, autorităţile au creat această oportunitate pentru furnizorii de energie, cu consecinţe dramatice pentru jucătorii din economie, de a declina contractele ferme, cu preţuri rezonabile de 250 lei/megawatt, pentru a livra energia în PZU, unde tranzacţionau megawattul cu 3000 lei megawattul.

Această anomalie putea fi corectată de ANRE, care a primit numeroase sesizări: din nou, vorbesc din experienţă, multe companii din grupul nostru au depus plângeri la autoritate, pentru că legea energiei este foarte clară – atât timp cât tu îți plătești facturile, contractul nu poate să fie reziliat unilateral. Reacţia ANRE a lipsit cu desăvârşire, aceştia nu au făcut nimic, absolut nimic. Această absentă din piaţă a reglementatorului şi lipsa lor de fermitate în aplicarea legii a forţat companiile să acceseze piaţa zilei următoare pentru a-şi asigura nevoia de energie. S-a creat un haos, pentru că peste 50% din energia produsă zilnic în România a ajuns să fie comercializată pe această piaţă.

Şi din perspectiva guvernamentală, Ordonanţa a creat un dezechilibru de 40 miliarde de lei; înţeleg că nota de plată pentru autorităţi se ridică la această valoare.

Să sperăm că am învăţat din această experienţă şi a doua versiune a Ordonanţei, cea de la 1 septembrie, va fi implementată corect, urmărind nu doar scopuri populiste, ci şi economice, sustenabile şi viabile.

Pentru că, de fapt, scopul final al acestei iterații nu ar trebui să urmărească o diminuare a preţului doar pentru consumatorii casnici, ci mai degrabă un mecanism care să ducă cumva PZU într-o zonă de sustenabilitate economică pentru companii. Și, mai mult decât atât, să determine ieșirea din logica aberantă în care ne aflăm acum, când pe piaţa zilei următoare se tranzacţionează aproape 60% din energia zilnică. Această situaţie este o anomalie, pentru că PZU e o piață de urgență: de exemplu, la nivel european, piaţa zilei următoare susţine maxim 20% din consum. Noi am depășit orice limită pentru că ANRE e tardiv în abordare”.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/07/2024)

Deconectarea automata a Unitatii 1 CNE Cernavoda

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (19/07/2024)

Incheiere act aditional la contractul de finantare cu Raiffeisen Bank

AAGES S.A. (AAG) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014