Update articol:
EXCLUSIV

Bogdan Drăgoi, SIF Banat Crișana: Am lichidizat din portofoliu spre finalul anului 2020 și ne-am poziționat pentru a fructifica oportunitățile din piață în următorul an

*Creșterea activelor nete și reducerea discountului, obiective pentru noul mandat de patru ani

SIF Banat Crișana (SIF1) s-a poziționat pentru a profita de oportunități, în acest an, în condițiile în care nu toate sectoarele economice vor funcționa la parametri optimi, ne-a spus Bogdan Drăgoi, președintele SIF1, care a obținut, împreună cu echipa sa, un nou mandat de patru ani în fruntea companiei.

Cei cinci administratori ai SIF Banat Cri?ana (SIF1) – Bogdan-Alexandru Drăgoi, Radu-Răzvan Străuț, Ionel Marian Ciucioi,  Marcel Pfister, Sorin Marica – au primit un nou mandat, în urma Adunării Generale de ieri, cu o susținere de 97,38% din partea acționarilor, în cadrul AGA.

Este cel mai mare scor obținut în istoria recentă la alegerile de la SIF-uri, de către întreaga echipă managerială condusă de Bogdan Drăgoi.

Acesta ne-a declarat: “Acest scor este o validare a politicii de management implementată în ultimul mandat și un vot de încredere pentru următorii patru ani. Am funcționat în acest timp ca o echipă și așa ne-am prezentat și în fața acționarilor noștri – un Consiliu de Administrație consolidat, care deja a trecut testul coeziunii și stabilității.“

Întrebat care sunt obiectivele mandatului său, Bogdan Drăgoi ne-a spus: “În condițiile în care 2020 a fost un an delicat, a devenit dificil, în acest context de volatilitate, să emitem previziuni pe termen mediu, adică patru – cinci ani. Finalul exercițiului financiar anterior a marcat o creștere pentru SIF Banat Crișana, dar mă bucur că noi am supus aprobării acționarilor, în luna noiembrie, și o rectificare bugetară – absolut corectă, în contextul evoluției pandemice imprevizibile. Am înregistrat valoare adăugată provenind din tranzacțiile efectuate în 2020.

În ceea ce ne privește, consider că trebuie să fim pregătiți pentru că vor urma multe oportunități de investiții în anul ce abia a început. Din păcate, nu toate sectoarele economice vor funcționa la parametri. Dar noi ne-am poziționat corect, am lichidizat destul de mult pe finalul anului trecut și așteptăm să vedem unde se vor ivi  oportunități de plasament. Pe parcursul anului curent, targetul nostru este să investim acolo unde vor apărea conjucturi favorabile pentru business și profit – pentru că eu sunt convins că acestea vor exista. Pe termen mediu, ca scop general al mandatului de administrare de patru ani, obiectivul este să creștem valoarea activului net și să reducem discountul dintre prețul de piață și valoare unitară a activului net”.

În octombrie 2020, SIF Banat Crișana a finalizat achiziția pachetului de acțiuni reprezentând 99,92% din capitalul social al DOOSAN IMGB S.A., devenind unul dintre cei mai mari deținători de terenuri intravilane din Capitală.

Bogdan Drăgoi a explicat care sunt planurile pentru piața imobiliară: “Până acum, noi am avut o abordare puțin diferită față de concepția comună privind domeniul real estate, respectiv construcția de birouri sau apartamente. Noi identificăm locații mari pe care le preluăm, le pregătim, le autorizăm, apoi le vindem către retaileri. Este o muncă diferită, destul de intensă – se desfășoară pe perioade scurte, de un an jumătate-doi – dar care aduce un venit foarte bun, în condiții de risc mediu.

Am achiziționat și tranzacționat până acum, după această rețetă, câteva locații. Altele sunt în stadiul de analiză de business și de oportunitate. Pe lângă IMGB, avem Șoseaua Vergului – 3 hectare, Colentina – 9 hectare. În momentul de față, suntem unul dintre cei mai mari deținători de terenuri intravilane din București.”

Referitor la portofoliul de companii nelistate, Bogdan Drăgoi spune că acesta este format din foarte multe firme de dimensiune foarte mică. Firmele mici nelistate reprezintă undeva la 1% din valorea activului, ne-a spus domnul Drăgoi: “Pentru aceste societăți avem un plan de ieșire; este destul de dificil, dar lucrăm intens. Se ocupă mai mulți analiști de acest portofoliu. Este o muncă solicitantă și riguroasă care are un return foarte mic, pentru că trebuie să negociem în toate cazurile cu un majoritar, noi având aceste participații moștenite. Pe lângă acestea, avem și companii aflate în insolvență. Acelea sunt marcate deja cu valoare zero în contabilitate, dar trebuie să așteptăm termenele din procesele de insolvență pentru a putea, procedural vorbind, să le eliminăm din portofoliu. Așa cum am declarat în mai multe rânduri, restructurarea și curățarea portofoliului de active istorice a fost și va fi unul dintre scopurile noastre.”

Întrebat despre politica de dividende, Bogdan Drăgoi a spus: “În ultimii ani, la toate adunările generale de bilanț, noi am mers în fața acționarilor cu propuneri incluzând plata de dividende, dar aceștia au ales altceva. Voturile acționarilor au fost foarte clare în direcția programelor de răscumpărare, care fie s-au finalizat cu succes, fie nu au fost executate: aici consider că depindem foarte mult de condițiile de piață. Din acest punct de vedere, trebuie să revin la aceeași afirmație pe care am formulat-o în nenumarate rânduri: avem nevoie de o piață de capital mai dinamică, mai lichidă, cu adâncime și cu jucători activi, altfel roadele muncii noastre ca administratori – și nu mă refer exclusiv la SIF Banat Crișana – nu sunt reflectate corect în valoarea companiilor pe Bursă.” Domnul Drăgoi a spus că este prematur să discute despre propunerile pe care conducerea SIF1 le va supune aprobarii AGA de bilanț din acest an, în contextul evoluției pandemiei și măsurilor economice adoptate de guvern.

Mandatul administratorilor SIF1 este de 4 ani, începând cu data de 25 aprilie 2021 ?i până la data de 25 aprilie 2025.

Persoanele alese în funcția de administrator își vor exercita atribuțiile aferente funcției numai după emiterea deciziei de autorizare/aprobare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, conform prevederilor legale aplicabile.