Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Bogdan MAIOREANU, eToro: 50% dintre investitorii români au portofolii sub 5000 de euro (sondaj); Investitorului român îi plac investițiile interesante, cu poveste – VIDEO

bogdan maioreanu etoro

82% din investitorii români au portofolii sub 100.000 de RON (20.000 de euro), iar 50% dintre ei au portofolii sub 25.000 de RON (5000 de euro), reiese dintr-un sondaj eToro, prezentat de Bogdan MAIOREANU, analist și comentator de piață eToro, la FORUMUL PIETEI DE CAPITAL, organizat de Financial Intelligence, pe 21 septembrie.

În iunie și iulie anul acesta, eToro a realizat, prin compania Opinium, un sondaj la nivelul a 6.000 de investitori individuali din 12 țări, printre care și România. S-au realizat interviuri cu 500 de investitori de retail din fiecare țară, cărora li s-au pus 25 de întrebări legate de obiceiurile lor de investiții.

Statistica ne-a arătat că investitorul român este tânăr, a spus Bogdan Maioreanu: “40% dintre investitori au vârste între 18 și 34 de ani, și asta este extraordinar. De exemplu, țara cu cea mai dezvoltată bursă din lume, Statele Unite, are doar 16% din investitori în această categorie.”

66% dintre investitorii români sunt bărbați, iar 34% femei. Bogdan Maioreanu spune: “Este cel mai mic număr de femei din tot panelul sondat. Asta ne arată că unul din eforturile de educație financiară ar trebui să meargă spre educarea femeilor, despre cum să economisească, să creeze resurse pentru investiții, cum să-și facă curaj să investească”.

76% dintre investitorii sondați au serviciu full time, 5% sunt studenți și 1% șomeri.

Având un număr atât de mare de investitori tineri, investitorul român nu are experiență, potrivit lui Bogdan Maioreanu: “Avem cel mai mare număr de investitori cu o experiență de investiții de până la 2 ani dintre țările participante la sondaj. Suntem la 46%, următorii sunt polonezii cu 35%.”

Analistul eToro a spus că, pentru cei care nu au timp, având în vedere că 76% dintre investitori au serviciu full time, dar totuși vor să înceapă investitiile, pe platforma eToro există copy trading, care îți permite să copiezi investitori cu experiență, să intri să vezi portofoliile lor, în ce au investit, gradul de risc al investitiilor lor.

53% dintre investitorii români sondați au acțiuni în portofoliu, 46% au criptomonede.

Bogdan Maioreanu a spus: “Procentul de investitori care dețin criptoactive este cel mai mare dintre țările sondate. Următorii după noi sunt polonezii, iar nemții sunt la 11%, în partea de jos a spectrului.

38% dintre investitori au banii în cash. Răspunsul poate fi legat de faptul că există temeri legate de inflație, de schimbări ale spectrului macro la nivel global, iar banii aceștia pot fi bani pregătiți pentru investiții în momentul în care piața va oferi oportunități.

19% dintre investitorii români au poziții în valută sau forex, 13% mărfuri, 30% obligațiuni și 24% investiții alternative, care includ imobiliarele.”

Investitorii români caută investiții interesante, a mai spus analistul: ”Avem cei mai mulți investitori care au în portofoliu meme stocks – 30%.

Investitorului român îi place tehnologia.  Nu e o întâmplare că investitorul român are poziții mari în cripto, pentru că la întrebarea dacă înțeleg cripto, avem cei mai puțini investitori care au zis că nu înțeleg.

Investitorului român îi plac investițiile interesante, cu poveste.

Investitorul român are certitudini. Întrebați care ar fi oportunitățile, numai 5% dintre investitorii români au spus că nu știu care vor fi oportunitățile în perioada următoare. În partea celaltă a spectrului, 44% dintre australieni nu știu. Media este la 23%.”

Bogdan Maioreanu a mai precizat că, atunci când vine vorba de educația financiară legată de investiții, primul lucru este să înveți limbajul, să înțelegi în ce investești: “În momentul în care investești trebuie să trăiești cu riscuri. Fiecare investitor trebuie să fie un risk manager, să înțeleagă că investiția înseamnă risc și ce are de făcut pentru atenuarea riscului.

Cel mai simplu ar fi diversificarea portofoliului, să nu-ți pui toate ouăle în același coș, să nu investești într-un singur instrument sau într-o singură industrie, să te poți proteja de mișcările adverse ale pieței.”

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie