Update articol:
Cybersecurity Forum

Bogdan Pătru, Mastercard: „Educația financiară, competențele digitale și securitatea cibernetică ar trebui să se completeze reciproc” – video

Bogdan Pătru

Educația financiară, competențele digitale și securitatea cibernetică ar trebui să se completeze reciproc, a declarat Bogdan PĂTRU, Government Engagement Director Mastercard, la cea de-a VII-a ediție a Cybersecurity Forum, organizat de Financial Intelligence. 

Domnia sa a explicat: „Reziliența financiară începe să devină o obișnuință. Dacă ne uităm la evoluțiile din ultimii ani, putem vedea această creștere în zona incluziunii financiare, a intermedierii financiare. De asemenea, dacă ne uităm pe rapoartele pe care le publică Banca Națională a României privind stabilitatea, vedem că rata fraudelor în România este printre cele mai scăzute din Europa. Unul din factorii care a contribuit la acest rezultat este educația financiară, care a început de ani de zile și care, iată, a dat roade. Spuneam de acum 10 ani că educația financiară este un proces de durată, cel mai greu este să schimbi comportamente, să schimbi mentalități, să introduci noțiuni. Dar s-au făcut eforturi și cred că educația financiară/incluziunea financiară este un foarte bun exemplu de colaborare între mediul privat și autoritățile publice. Toată lumea a înțeles importanța, toată lumea a susținut ideea educației financiare.  Din câte îmi amintesc, la evenimentele dvs, a fost anunțată, în premieră,  Ziua Națională a Educației Financiare și legea pentru incluziune financiară”.

Potrivit domnului Pătru, mediul privat a înțeles și el importanța educației financiare și toți actorii din zona financiar-bancară au lansat programe în mod constant și repetat, nu au fost acțiuni on-and-off.

Bogdan Pătru a mai spus: „Băncile au adoptat noile tehnologii, noile tendințe și noile evoluții printre primele din România, adică vorbim de autentificare biometrică pentru servicii financiar-bancare deja de câțiva ani de zile. De asemenea, inteligența artificială este utilizată în această industrie de câțiva ani de zile în creionarea de soluții de cybersecurity și prevenirea fraudelor, nu sunt noțiuni noi și de aceea suntem într-o zonă bună.

Bogdan Pătru

Dacă am reuși să dublăm acest experiment de succes cu securitatea cibernetică, cred că vom fi într-o zonă și mai bună. Opinia mea este că educația financiară, competențele digitale și securitatea cibernetică ar trebui să meargă mână în mână. Poate este necesară și o modificare a legislației audiovizualului, pentru că vorbim de informații de interes public, informații ce țin de sănătatea și integritatea noastră și m-aș bucura să văd campanii pentru promovarea acestor concepte”.

Bogdan Pătru spune că, în general, oamenii sunt destul de atenți cum își folosesc instrumentele de plată și cui i le încredințează. Domnia sa a mai explicat: „În același timp, România, în mod tradițional, a avut o pondere foarte redusă de incluziune financiară, bancarizare, intermediere financiară, plăți electronice și atunci a existat o abordare a tuturor actorilor ca toate eforturile, acțiunile și programele să fie în zona creșterii încrederii publicului pentru a utiliza aceste servicii, făcându-se investiții în această direcție. S-au făcut eforturi masive în a avea cele mai noi tehnologii și soluții de plată, de a fi cât mai sigure, cât mai eficiente și să ofere un grad cât mai ridicat de protecție a utilizatorului de servicii de plată.

Așadar, educația financiară cu educația cibernetică ar fi un combo util. Iar colaborarea dintre sectorul public și mediul privat ne bucură, pentru că nu se întâmplă prea des să vedem că cele două segmente vorbesc aceeași limbă”.

Întrebat despre competiția Europei cu SUA și China în dezvoltarea tehnologică, domnul Pătru a spus: „În urma raportului Draghi, vedem că Europa nu este în concurență cu nimeni. Există un decalaj financiar enorm. Dar haideți să ne uităm la ce se întâmpla în Statele Unite, Europa și China când au apărut aceste tehnologii. Când în Statele Unite erau înființați primii giganți tech, în mijlocul Europei era un zid de cărămidă la propriu, plus alte probleme. Guvernul chinez și firmele chinezești au investit masiv de ani de zile, pentru ca acum să vedem această explozie a echipamentelor, a soluțiilor, a platformelor venite de acolo.

Europa a fost mult mai preocupată ca, mai întâi, să reglementeze și să ultra-reglementeze și să încerce să găsească acea reglementare perfectă care este imposibil de găsit și apoi să vadă ce face. În SUA este invers – întâi inovezi, dezvolți, primești finanțare și după aceea vine reglementarea.

Pe de altă parte, în apărarea abordării europene, problema mare care se ridică este cum utilizezi și cum folosești aceste mijloace. Vrei să ai o accelerare dezvoltată a inovației sau vrei să te asiguri că ai o guvernanță echilibrată, etică? Ce se întâmplă cu datele noastre? Ce se întâmplă când utilizăm o soluție, o platformă, un dispozitiv? Vrei să oferi cetățenilor un grad sporit de protecție, de siguranță asupra datelor lor sau vrei pur și simplu să fie o chestie gratuită pentru toți, survival of fittest (n.r. supraviețuierea celui mai potrivit) și de acolo vedem ce se întâmplă? Din punctul meu de vedere, nu știu care abordare este mai bună, dar mă bucur uneori să știu că pentru un anume  gen de servicii sau soluție există o guvernanță strictă, există reguli, există instituții ale statului care urmăresc aplicarea și care eventual și sancționează abaterile”.

Referitor la achiziția Recorded Future, companie specializată pe threat intelligence, de către Mastercard, domnul Bogdan Pătru a spus: „Tranzacția face parte dintr-o abordare strategică a companiei începută de acum câțiva ani de zile și centrată atât pe investiții directe în propriul research and development cât și pe  achiziții strategice în zona securității cibernetice.

Cumva a pornit ca o nevoie, în primul rând, de a ne proteja propria rețea de plăți, după care a venit din nevoia de a ne proteja partenerii, instituțiile financiar-bancare, comercianții și consumatorii, posesorii finali de carduri, după care ne-am dat seama că există de fapt soluții și produse universale, valabile și accesibile și în afara industriei noastre tradiționale.

Recorded Future este unul dintre cei mai mari furnizori de rapoarte de intelligence în cybersecurity, achiziția a venit ca o completare a propriilor produse și soluții în zona de threat intelligence, intelligent sharing și information sharing.

Mastercard are deschis la Waterloo un centru de excelență în securitate cibernetică și o achiziție de genul acesta nu poate decât să ne consolideze poziția la nivel global. Centrul de la Waterloo poate fi o resursă pentru cine vrea să o acceseze, cineva care vrea să vadă ce se întâmplă, cineva care vrea să vadă cum sunt formați profesioniști, cum decurg lucrurile, care este nivelul de schimb de informații pe care îl avem cu majoritatea autorităților și instituțiilor publice din Europa și din lume în domeniul securității cibernetice”.

 

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu