Update articol:

Boloș: România are de ales între intrarea în zona euro și implementarea proiectelor de investiții; putem intra în zona euro când ajungem cu deficitul bugetar sub 3%

Marcel Boloș (Sursa foto Facebook)

România are de ales între intrarea în zona euro și implementarea proiectelor de investiții, a declarat aseară ministrul finanțelor Marcel Boloș, la Digi 24, precizând că putem intra în zona euro când ajungem cu deficitul bugetar sub 3%.  

Marcel Boloș a spus: “Avem în față un plan fiscal structural pe care trebuie să-l prezentăm Comisiei Europene până la data de 15 octombrie. În acest plan trebuie să prezentăm de asemenea traiectoria de reducere a deficitului bugetar. România va avea un angajament pentru reducerea deficitului pe 7 ani. Am avut o primă întâlnire cu CE pe data de 30 și 31 iulie pentru a fixa liniile principale de conținut pentru planul fiscal structural. El are la bază scenariile macroeconomice pe care le avem în vedere pentru reducerea deficitului bugetar.

Discutăm de evoluția PIB în următorii 7 ani, de rata de creștere economică, sau creștere economică reală pentru următorii 7 ani, și sunt o serie de indicatori specifici, macroeconomici, care se au în vedere, și desigur, prognozele de venituri și de cheltuieli care să asigure Comisia, și deopotrivă România, pentru ca ajustarea să aibă loc pe cei 7 ani care sunt puși în discuție.

În ceea ce privește planul pentru reducerea cheltuielilor, discuțiile sunt programate pentru a avea loc în Coaliție. Să vedem, din măsurile pe care pe care le propunem, care vor fi acceptate de către Coaliție și care vor mai avea nevoie de analiză. Cert este că, așa cum au stabilit premierul și domnul Ciucă în Coaliție, planul acesta de măsuri pentru reducerea cheltuielilor are în vedere reducerea cu cele 5 miliarde care au fost discutate și dezbătute în spațiul public.

România are de ales între intrarea în zona euro și implementarea proiectelor de investiții. Cofinanțările pe care le avem pentru bugetul de investiții enorm, în perioada celor 3 ani, acesta face ca ajustarea deficitului bugetar să fie anevoiasă. Noi preferăm să intrăm în zona euro ca și o Românie modernă și competitivă, care are infrastructura pusă la punct și dezvoltarea pe termen lung”.

Întrebat ieri despre intenția Excutivului de a cere Comisiei Europene ca ținta de deficit de 3% să se întindă pe un termen de 7 ani, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus: “Depinde de ce spune Comisia. CE poate să spună: de șapte ani nu vreți să intrați în zona euro, cred că e un argument puternic”.

Potrivit lui Isarescu, fără măsuri de reduce a deficitului bugetar, piețele ar putea penaliza România: “Doamne Ferește! Eu am trăit câteva penalizări în acești 30 de ani. Penalizările pieței sunt mult mai dure decât penalizări de la fond sau din altă parte. (…) În ciuda stabilității cursului, care vine în primul rând dintr-un flux încă pozitiv al capitalurilor, prima de risc a României e cea mai mare, mai mare decât cea a Ungariei. Obligațiunile pe termen lung par a fi sub cele ungurești. Mărimea deficitului bugetar trebuie să ne dea de gândit”.

 

BVB | Știri BVB

STK EMERGENT (STK) (17/01/2025)

Intermediar emisiune unitati de fond si stabilire pret

ROMCARBON SA (ROCE) (17/01/2025)

Prelungire contract a carui valoare depaseste 10 % din cifra de afaceri

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014