Update articol:

Boom-ul revenirii: consumatorii sunt gata să cheltuiască trilioane de dolari pe măsură ce economiile se redeschid (eToro)

bani, credit, euro Sursa Pixabay

de Ionuț Paulenco, analist eToro

Economia mondială s-ar putea bucura de un boom al consumului, analistii anticipand ca oamenii sunt gata să-și cheltuiască o parte din economiile din timpul pandemiei, de îndată ce restricțiile se relaxează și economiile se redeschid. Moody’s Analytics estimează că economiile făcute de gospodăriile din întreaga lume pe perioada pandemiei au ajuns la 5,4 trilioane de dolari la sfârșitul primului trimestru.

Recuperarea va fi una inegală, în strânsă corelație cu ratele de vaccinare. Peste un miliard de doze de vaccinuri au fost administrate la nivel mondial (6,7% din populația lumii), SUA și China depășind 200 de milioane fiecare, în timp ce majoritatea celorlalte țări încă se luptă să facă rost de dozele salvatoare.

Joi vor fi publicate date care sunt așteptate să arate o creștere accelerată a economiei SUA în primul trimestru. Marea Britanie nu este cu mult în urmă, însă zona euro, unde campania de vaccinare a început lent, se confruntă cu un al treilea val de pandemie care obligă guvernele să mențină restricțiile.

Se anticipează că datele din zona euro, care vor fi publicate vineri (30.04), vor arăta că economiile zonei au scăzut în primul trimestru. Tot ce poate spera Europa în acest moment este că va fi cu doar cu un trimestru în spatele economiei americane. Din fericire, acest obiectiv pare acum posibil, deoarece campaniile de inoculare pe continent s-au accelerat considerabil în ultimele săptămâni.

Până în prezent, resetarea economiei mondiale nu a fost deloc lină – lipsa semiconductorilor afectând producătorii, de la telefoane la automobile până la prăjitoare de pâine. În plus, persistă o criză a containerelor și alte coșmaruri logistice care încurcă repornirea economică a lumii.

Piețele financiare – zguduite de vești privind majorarea taxelor în SUA

Președintele SUA, Joe Biden, va prezenta săptămâna aceasta un nou plan de finanțare a educației și îngrijirii copiilor, care prevede însă și o creștere a impozitului pe câștigurile de capital de la 20 la 39,6% pentru americanii cu venituri anuale de peste 1 milion de dolari. Piețele au reacționat la știrile privind planul administrației depreciindu-se săptămâna trecută, fenomen care a afectat și  criptoactivele.

Dar, în ciuda amenințării cu noi impozite, acțiunile americane și-au arătat forța, susținute de cifre care indică o accelerare a activității economice și o creștere chiar mai rapidă a vânzărilor de case noi.

Cea mai aglomerată săptămână de câștiguri – Big Tech continuă să crească, dar intră sub lupa autorităților de reglementare

Mai mult de o treime din companiile S&P 500 își publică săptămâna aceasta câștigurile din primul trimestru, printre care giganții tech (Facebook, Apple, Amazon, Google). Așteptările sunt mari. Săptămâna trecută, 22% dintre companiile din indexul S&P 500 și-au publicat rezultatele din primul trimestru, iar 86% dintre acestea au depășit așteptările pieței.

Tesla a dat startul săptămânii cu rezultate impresionante în primul trimestru, raportând luni vânzări record, de 10,39 miliarde dolari, în creștere cu 74% față de cele 5,99 miliarde dolari din urmă cu un an. Profitul net a atins un record trimestrial de 438 milioane de dolari.

Viitorul pare luminos pentru Tesla, cu un brand puternic și noi fabrici care intră în producție în Europa și China. Dar producătorii auto tradiționali mută și ei, dezvăluind noi vehicule electrice, în timp ce în China, Tesla se va confrunta cu concurența gigantului tech Xiaomi, pe lângă Nio.