Update articol:

Bloomberg: Shell a renunţat să cumpere o participaţie la KazMunayGas

Nazarbaev

KazMunayGas a recunoscut corupţia ca fiind o problemă semnificativă în Kazahstan, citând printre factorii de risc,  în prospectul de obligaţiuni din aprilie, clasamentul ţării în indicele de percepţie a corupţiei internaţional al Transparency International

Royal Dutch Shell Plc a renunțat la planurile de a achiziționa o participație la KazMunayGas National Co., după un proces de due diligence care a inclus discuții despre riscul corupției la compania petrolieră de stat kazah, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Cabinetul american de avocatură Debevoise & Plimpton LLP a efectuat procedurile de due diligence şi în cursul investigaţiei a discutat şi despre controlul informal pe care unul din ginerii preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, îl exercită asupra producătorului de petrol şi gaze naturale KazMunayGas.

Shell intenționa să cumpere o participație la KazMunayGas înainte unei oferte publice inițiale planificată. În schimb, compania anglo-olandeză a fost de acord să ajute KazMunayGas să își îmbunătățească guvernanța corporativă.

Shell, cel de-al doilea mare producător de petrol din lume, după capitalizare, are deja o prezență semnificativă în Kazahstan, colaborând cu KazMunayGas în câmpurile uriașe de petrol și gaze Kashagan și Karachaganak. Partenerii de la Karachaganak au convenit pe 1 octombrie asupra unei soluții de 1,7 miliarde de dolari pentru a încheia o dispută cu Kazahstanul asupra obligațiilor contractuale.

Compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas face parte dintr-un amplu program de privatizare şi reforme lansat de preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, în 2015 după ce scăderea preţului petrolului a afectat economia kazahă dependentă de exporturile de materii prime.

Ginerele lui Nazarbaev, Timur Kulibayev a plecat din postul de prim vice-preşedinte al KazMunayGas în 2005 însă există dovezi că a păstrat legătura cu compania. Kulibayev a devenit preşedinte al asociaţiei Kazenergy, un grup de producători de energie care fac legătura cu Guvernul de la Astana.

Bloomberg subliniază că unul din cei opt membri care formează boardul KazMunayGas este un director de la Kazenergy, în timp ce unul din cei şapte membri ai consiliului de administraţie al KazMunayGas a venit de la o companie deţinută de Timur Kulibayev.

În 2014, au apărut informaţii că Timur Kulibayev deţine o participaţie la KazStroyService, o companie de servicii petroliere cu venituri anuale de 1,2 miliarde dolari. Unul din cele mai mari proiecte ale acestei companii a fost o conductă de 644 kilometri construită în 2013 şi 2014 pentru o societate mixtă din care face parte şi KazMunayGas. Potrivit declaraţiilor financiare ale Steppe Capital, compania holding a lui Timur Kulibayev, acesta deţinea la finele anului 2016 o participaţie de 32,2% la KazStroyService Global BV. La rândul său, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service susţinea în 2014 că KazStroyService “are practic o poziţie de monopol pe piaţa de inginerie, achiziţii şi construcţii de instalaţii de petrol şi gaze din Kazahstan”.

KazMunayGas a recunoscut corupţia ca fiind o problemă semnificativă în Kazahstan, citând clasamentul ţării în indicele de percepţie a corupţiei internaţional al Transparency International printre factorii de risc din prospectul de obligaţiuni din aprilie. Kazahstan a fost clasat pe locul 122 din 180 de ţări în 2017, comparativ cu locul 131 din 176 ţări în 2016.

JSC NC KazMunayGas este compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil. KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International.

KMG International NV deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Moldova. Grupul derulează operaţiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (20/03/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BIOFARM S.A. (BIO) (20/03/2023)

Convocare AGA O & E 26/27.04.2023 (data de referinta 13.04.2023)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/03/2023)

VAN la data 31.01.2023 - date finale

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (20/03/2023)

Schimbari in Consiliul de Administratie

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (20/03/2023)

Schimbari in conducerea societatii