Update articol:

Boris Johnson merge la Bruxelles pentru discuții de urgență cu UE despre criza  Brexit; Liderii politici trebuie să intervină, pentru a intermedia un compromis

Boris Johnson

Unele țări devin „resemnate” față de ideea că Marea Britanie iese din piața unică și din uniunea vamală a UE fără acord comercial, a avertizat ministrul irlandez de externe Simon Coveney

Prim-ministrul britanic Boris Johnson va merge de urgență la Bruxelles pentru discuții cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe fondul temerilor tot mai mari ale ambelor părți că negocierile comerciale privind Brexit vor eșua, scrie Bloomberg.

Cei doi au vorbit luni seară și au fost de acord să se întâlnească după ce au concluzionat că un acord este încă departe, în ciuda încercărilor frenetice ale negociatorilor de a ieși din impas odată cu trecerea timpului.

Măsura este un semn că opt luni de negocieri au ajuns cât se putea de departe și, dacă va exista un acord, liderii politici vor trebui acum să intervină și să intermedieze un compromis. De asemenea, sugerează că ambele părți încă mai cred că au timp înainte de termenul limită final – sfârșitul anului – și își propun să-l folosească pentru a obține concesii de ultim moment.

Cele două echipe sunt încă departe de a se pune de acord, cu „divergențe semnificative” în ceea ce privește cele trei probleme cheie – pescăriile, regulile pentru o concurență loială și guvernanța oricărui acord, au spus într-o declarație comună luni seara. Dezacordurile asupra acestor subiecte au înfrânat negocierile de când au început acum opt luni.

Partea britanică a dat o perspectivă sumbră asupra stării actuale, avertizând că negocierile s-ar putea îndrepta spre eșec.

Un înalt oficial britanic a declarat că nu s-au înregistrat progrese tangibile de când atmosfera s-a înrăutățit săptămâna trecută și există toate șansele să nu ajungă la un acord. Europenii au fost, de asemenea, pesimisti, ministrul irlandez de externe Simon Coveney avertizând despre o frustrare crescândă referitoare la abordarea britanică.

Coveney a spus că unele țări devin „resemnate” față de ideea că Marea Britanie iese din piața unică și din uniunea vamală a UE fără acord comercial, iar starea de spirit din bloc începe să se îndrepte spre planificarea de urgență.

„Fără intervenția politică superioară, adică a prim-ministrului și a președintelui, atunci cred că oamenii sunt din ce în ce mai pesimiști că echipele de negocieri pot obține acest acord încheiat cu succes”, a spus el pentru RTE.

Separat, Johnson a semnalat luni că este pregătit să renunțe la amenințarea sa de a încălca dreptul internațional, rupând în mod unilateral părți din acordul de divorț pe pe care l-a semnat cu UE – o acțiune pe care Coveney a salutat-o.

În timp ce oficialii UE au declarat că negociatorul șef, Michel Barnier, crede că miercuri este punctul limită pentru încheierea unui acord, unii diplomați au ridicat perspectiva unei discuții la un summit al celor 27 de lideri ai blocului, care începe joi.

Johnson ar putea dori, de asemenea, să discute cu cancelarul german Angela Merkel și cu președintele francez Emmanuel Macron, au spus oficialii.

Atât Parlamentul European, cât și cel al Regatului Unit trebuie să ratifice orice acord înainte ca perioada de tranziție a Marii Britanii să se încheie la 31 decembrie și se confruntă deja cu o luptă pentru a face asta la timp.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021