Update articol:

BP renunţă la proiectele petroliere offshore din Kazahstan pentru a se concentra pe energiile regenerabile

Grupul petrolier britanic BP Plc a abandonat trei proiecte petroliere din Kazahstan după ce şi-a schimbat strategia pentru a se concentra pe energiile regenerabile, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Potrivit unui document publicat marţi pe pagina de Internet a grupului petrolier de stat KazMunayGas, în luna septembrie a anului trecut BP a trimis o scrisoare KazMunayGas în care informează că, după o analiză care s-a întins pe 18 luni, a decis să nu mai investească în perimetrele offshore Bolshoy Zhambyl, Zhemchuzhnaya şi Kalamkas Sea.

În luna mai 2019, BP a anunţat că a decis să revizuiască proiectele sale petroliere din Kazahstan, la câteva luni după ce rivalul Royal Dutch Shell Plc a decis să renunţe la două proiecte petroliere din Marea Caspică. Decizia de retragerea din cele două proiecte, ambele în regiunea unde este uriaşul zăcământ Kashagan, a fost luată în condiţiile în care costurile ridicate le-au făcut nefezabile în timp ce industria petrolieră vrea să îşi reducă costurile. Preţul petrolului s-a prăbuşit anul trecut din cauză că cererea de petrol a fost distrusă de Covid-19.

Anul trecut, BP a precizat că va restructura compania pentru a se concentra pe energia curată şi a-şi restructura afacerile cu hidrocarburi cu 40% în următorul deceniu. De la anunţarea modificării strategiei, grupul britanic a vândut mai multe active de petrol şi gaze iar în paralel a făcut investiţii în energia eoliană offshore.

JSC NC KazMunayGas este compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil.

Deţinut de KazMunayGaz Kazahstan, KMG International este unul dintre cei mai importanţi actori economici din România. Grupul KMG International desfăşoară operaţiuni majore în rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 12 pieţe principale. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, Rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, 6 depozite.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022