Update articol:

Braun Erdei (Erste Asset Management): Acumularea activelor financiare în România, foarte scăzută comparativ cu media ţărilor UE

bani, credit, euro Sursa Pixabay

Acumularea activelor financiare din România este foarte scăzută comparativ cu media ţărilor Uniunii Europene, fiind la 82% din PIB, în vreme ce la nivel european media este de 240% din PIB, a declarat, joi, Horia Braun Erdei, preşedinte al Directoratului Erste Asset Management, la a VII-a ediţie a Conferinţei Internaţionale ISF “Calitatea în serviciile financiare. Cum putem avea consumatori mai informaţi?”.

“Acumularea financiară, a activelor financiare din România, comparativ cu media ţărilor Uniunii Europene este foarte scăzută. Suntem undeva la 82% din PIB, în vreme ce la nivel european media este de 240% din PIB. Deci este o diferenţă foarte mare şi faţă de ţările din Europa Centrală şi de Est avem o diferenţă mare. Acolo 130% este cifra relevantă. Deci acumulăm destul de puţin, economisim destul de puţin, ca şi populaţie. E vorba de statistici pentru gospodăriile populaţiei, în schimb, pe partea cealaltă, când vorbim de finanţarea companiilor acolo iarăşi nu stăm foarte bine. Procentul de capital de risc, de equity, utilizat în finanţarea companiilor este undeva la 50% din PIB în vreme ce la nivel european media este la 140% din PIB. În realitate, companiile din România au nevoie de finanţare şi au nevoie de finanţare antreprenorială, finanţare care este asociată cu riscul. Pe de altă parte, populaţia din România încă economiseşte destul de puţin, avem o rată de economisire destul de redusă şi în cadrul acelei economisiri vedem că economisirea care se poate duce către finanţarea capitalului de risc, economisirea cu o anumită tentă de risc este de asemenea relativ scăzută. Acesta semnalează faptul că pieţele financiare îşi îndeplinesc încă într-o măsură foarte mică rolul acela de intermediere”, a spus Horia Braun Erdei, potrivit Agerpres.

El a precizat că sunt o serie de motive şi de explicaţii, dar trebuie să înţelegem că în societatea românească a discuta despre risc este câteodată un tabu.

“A discuta despre riscul asociat investiţiilor creează anxietăţi şi creează anumite reminiscenţe probabil care se duc chiar din perioada comunismului şi cu siguranţă că neîncrederea care există în asumarea de risc pe piaţa financiară are legătură şi cu cele câteva crize prin care a trecut România atât la începutul tranziţiei dar şi în perioada următoare, dar trebuie să privim puţin şi pozitiv, trebuie să privim modul în care România, de exemplu, a trecut prin această criză Covid din perspectivă financiară, faptul că piaţa financiară a demonstrat că are o anumită maturitate”, a spus Horia Braun Erdei.

BVB | Știri BVB

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Notificari - detineri > 5%

ROPHARMA SA (RPH) (03/12/2021)

Raport auditor S1 2021 - art. 108 Legea 24/2017 (R)