Update articol:

Brazilia: Lula da Silva va numi la Curtea Supremă pe avocatul care l-a apărat

Lula da Silva Lula da Silva/ Sursa foto: twitter.com/LulaOficial

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a anunţat joi că îl va numi la Curtea Supremă pe Cristiano Zanin, avocatul care l-a apărat în cursul proceselor sale pentru corupţie, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Toată lumea se aştepta să-l numesc, nu numai pentru rolul pe care l-a jucat în apărarea mea, ci şi pentru că eu cred că va deveni un mare judecător al Curţii Supreme”, a declarat Lula da Silva într-o conferinţă de presă la Brasilia.

Născut la Piracicaba, în statul Sao Paulo (sud-est), Cristiano Zanin, 47 de ani, este avocat specializat în drept civil şi procesual.

A câştigat notorietate apărându-l pe Lula da Silva în timpul proceselor sale legate de mega-scandalul de corupţie “Lava Jato”.

Condamnat, apoi închis pentru 580 de zile, din aprilie 2018 până în noiembrie 2019, Lula da Silva şi-a văzut condamnările anulate ulterior de Curtea Supremă în 2021, graţie recursurilor introduse de Cristiano Zanin.

Unul dintre cele 11 locuri ale Curţii Supreme a rămas vacant de la pensionarea, în aprilie, a fostului judecător Ricardo Lewandowski, care a fost numit de Lula da Silva la sfârşitul primului său mandat, în 2006.

Pentru a fi efectivă, numirea trebuie, însă, aprobată de Senat. Preşedintele Camerei Superioare, Rodrigo Pacheco, a declarat, joi, că avocatul lui Lula da Silva îndeplineşte “toate condiţiile necesare” pentru a ocupa unul dintre scaunele celei mai înalte instanţe din Brazilia.

“Îi cunosc calităţile de avocat, cap de familie şi îi cunosc pregătirea. El va fi un judecător remarcabil al Curţii Supreme, dacă numele său este aprobat de Senat”, a spus Lula da Silva joi.

Aceasta este prima nominalizare făcută de preşedintele de stânga la Curtea Supremă de când şi-a început al treilea mandat în ianuarie.

În timpul campaniei electorale împotriva predecesorului său de extremă dreapta Jair Bolsonaro, Lula da Silva a declarat, totuşi, în mod repetat că este împotriva numirii “prietenilor” la Înalta Curte.

“Cred că membrii Curţii Supreme ar trebui aleşi pentru competenţa lor, pentru CV-ul lor, nu prin prietenie”, afirmase el în cadrul unei dezbateri la postul de televiziune Bandeirantes, reaminteşte AFP.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023