Update articol:

BREC: Suspendarea PUZ-urilor de sector şi lipsa transparenţei decizionale pun în pericol dezvoltarea Bucureştiului

primaria capitalei

Suspendarea PUZ-urilor de sector şi lipsa transparenţei decizionale pun în pericol dezvoltarea Bucureştiului, potrivit BUCHAREST REAL ESTATE CLUB

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București din data de 26 februarie 2021 au fost incluse proiectele de Hotărâre privind suspendarea Hotărârilor Consiliului General al Municipiului București prin care se aprobaseră anterior Planurile Urbanistice Zonale aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 și atrage atenția asupra nerespectării termenului legal de transparență decizională.

BREC susţine: “Nevoia de infrastructură modernă de birouri, hoteluri și de locuințe a devenit din ce în ce mai ridicată în ultimii ani, în condițiile în care Bucureștiul atrage cel mai mare volum de investiții din România. Cu un total de peste 3.5 miliarde EURO investiții active în proiecte de anvergură, cu livrare între 2020 – 2023, piața imobiliară nu este singura piață impactată de posibila suspendare a PUZ-urilor de sector, acest tip de hotărâre administrativă lipsită de transparență transmițând un semnal negativ și de neîncredere companiilor din toate domeniile de activitate”.

Asociația Investitorilor din Real Estate: Suspendarea PUZ-urilor aferente sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 poate duce la amânarea sau anularea unor investiții de peste trei miliarde de EUR

 

Potrivit BREC, includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București din data de 26 februarie 2021 a proiectelor de Hotărâre privind suspendarea Hotărârilor Consiliului General al Municipiului București prin care se aprobaseră anterior Planurile Urbanistice Zonale aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, fără un dialog real cu mediul de afaceri, este un semnal puternic negativ și riscă să declaseze Bucureștiului de pe harta oraselor atractive din Europa de Sud-Est.

 „Bucureștiul este pozitionat drept un hub regional de inovație și tehnologie în Europa de Sud – Est – doar pe segmentul IT &C, aici au sediul cele mai mari companii de software locale, cu o cifră de afaceri cumulată de  4,3 miliarde de EURO (58,7% din total)*.

 Datorită investițiilor accelerate din alte domenii de activitate, cererea pentru produse imobiliare de calitate – parcuri logistice, infrastructură modernă de birouri, locuințe la standarde contemporane, hoteluri noi  – a crescut exponențial în ultimii ani și, în continuare, oferta pieței imobiliare este insuficientă în raport cu cererea.

Primarul Capitalei: Urbanismul din ultimii ani a fost o golănie, iar cele 5 PUZ-uri de sector – apogeul

 

 Atragem atenția că orice revizuire ad-hoc a regimului urbanistic din București trebuie să aibă în vedere impactul global și mesajele pe care Municipalitatea le transmite în piață. Riscăm să retrogradam Capitala în ochii investitorilor, care sunt întotdeauna deschiși la un dialog transparent cu autoritățile și care se așteaptă la predictibilitate și transparență, așa cum este normal într-o capitală modernă europeană,” declară Despina Ponomarenco, Președinte BUCHAREST REAL ESTATE CLUB. 

 Capitala României devine un hub de tehnologie și inovație, așa cum indică un clasament recent realizat de Financial Times, ce plasează Bucureștiul pe locul 7 în Top 25 ”Tech Cities of the Future 2020/2021”. Totodată, în contextul pandemiei Covid-19 și al accelerării proceselor de digitalizare, specialiștii BUCHAREST REAL ESTATE CLUB estimează că principalele firme de software și soluții digitale vor continua să își accelereze dezvoltarea, generând în continuare cerere pentru produse imobiliare de calitate, adecvate nevoilor actuale.

 Neimplicarea partenerilor de dialog ce vor fi direct afectați si vor avea de gestionat efectele acestor decizii, alături de specialiștii și experții de urbanism, în procesul de conturare a unei strategii urbanistice pentru București generează o stare de confuzie și impredictibilitate pe durata următorilor doi ani referitor la acțiunile Primăriei Municipiului București, care revine asupra reglementarilor urbanistice aprobate anterior de aceeași instituție, conform BREC.

“Este binecunoscut că imaginea de piață și semnalele transmise de autorități sunt printre cele mai importante criterii ale investitorilor, atunci când aleg o destinație de investiții. Bucureștiul a recuperat enorm în ultimii ani, iar acest tip de decizii <peste noapte> riscă să readucă Bucureștiul la nivelul anilor `90, atât în țară cât și în ochii celor din afara granițelor,” adaugă Președintele BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.

BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) este principala platformă de promovare a pieței locale de real – estate, atât pe plan intern cât și pe piețele internaționale. Companiile membre BUCHAREST REAL ESTATE CLUB sunt investitori majori, locali și internaționali, în economia României, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, rezidențial. Conform celei mai recente analize de piață realizate de  BUCHAREST REAL ESTATE CLUB Bucureștiul are în acest moment investiții active de peste 3.5 miliarde EUR în proiecte imobiliare de anvergură.

 

 

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2021)

Amendament Conventie de trezorerie interna

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (22/10/2021)

Alocare actiuni in dreptul persoanelor cu responsabilitati de conducere SOP2018

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/10/2021)

Incheiere contract cu Global Medical Solutions