Update articol:

Brexit: Exporturile britanice în Europa s-au prăbușit în 2021

www.pixabay.com www.pixabay.com

Volumul exporturilor care trec prin porturile britanice către UE a scăzut uimitor cu 68%, luna trecută comparativ cu ianuarie anul trecut, în mare parte ca urmare a problemelor cauzate de Brexit, relatează The Guardian, citând The Observer.

Scăderea dramatică a volumului de trafic transportat pe feriboturi și prin tunelul din Canalul Mânecii a fost raportată ministrului Michael Gove de către Asociația Rutieră de Transport (RHA), după un sondaj realizat printre membrii săi. Într-o scrisoare către Gove din 1 februarie, directorul executiv al RHA, Richard Burnett, i-a mai spus ministrului că el și oficialii săi au avertizat în repetate rânduri, de câteva luni, despre  aceste probleme și au solicitat măsuri pentru diminuarea dificultăților – dar au fost în mare parte ignorate.

Specific, el spune că a avertizat că există o nevoie urgentă pentru suplimentarea cu personal la vamă în contextul creșterii masive a birocrației în lumea post-Brexit. Numărul de acum, în jur de 10.000, reprezintă aproximativ o cincime din ceea ce RHA spune că este necesar pentru a face față creșterii masive a documentelor cu care se confruntă exportatorii.

Burnett a declarat The Observer că, pe lângă scăderea exporturilor cu 68%, aproximativ 65% -75% din vehiculele care au venit din UE s-au întors goale, deoarece nu au existat mărfuri cu care să se întoarcă, din cauza întârzierilor produse de partea britanică, dar și pentru că unele companii au renunțat la exporturile spre Europa din cauza birocrației și costurilor impuse de Brexit.  Micile firme care au prosperat când UK era parte a Uniunii spun acum că exporturile pe continent nu mai au niciun viitor din cauza costurilor masive.

„Mi se pare profund frustrant și enervant faptul că miniștrii au ales să nu asculte industria și experții”, a spus el.

„Michael Gove ştie să primească informaţii, dar nu dă nimic înapoi”, a spus Brunett, adăugând: „El a răspuns pe WhatsApp și a spus că a primit scrisoarea, dar nu a venit cu niciun răspuns în scris. De fiecare dată când am scris în ultimele șase luni, el nu a răspuns”.

Potrivit statisticilor oficiale, exporturile Marii Britanii către UE au fost de 294 miliarde de lire sterline în 2019 (43% din totalul exporturilor din Marea Britanie), în timp ce importurile din Marea Britanie din UE au fost de 374 miliarde de lire sterline (52% din total). Majoritatea covârșitoare a exporturilor către UE din Marea Britanie trec prin porturi mai degrabă decât pe cale aeriană.

Experții în comerț spun că motivul pentru scăderea abruptă a exporților este o combinație între efectele Brexit și ale pandemiei.

„Ce mă îngrijorează este că între aprilie și iulie am putea să ne confruntăm cu o furtună perfectă”, spune Shane Brennan, director executiv la Cold Chain Federation, o asociație a companiilor care transportă și depozitează congelate, explicând: „Vom avea o economie care încearcă să iasă din lockdown în timp ce Regatul Unit impune un număr mare de controale de import asupra comercianților europeni, care ar putea să fie la fel de nepregătiți precum cei din Europa. În același timp, un lanț de livrare care este extrem de reticent în a oferi servicii către UK. Adevărata criză Brexit despre care am avertizat și pe care am prezis-o ar putea să își arate fața abia atunci”.

Ca parte a aranjamentelor Brexit, guvernul a decis să ofere o perioadă de grație de șase luni, ceea ce înseamnă că gama completă de controale fizice nu va fi necesară la importuri până în iulie.

În ultimele săptămâni, sute de companii britanice au decis fie să oprească exporturile către UE, fie să înființeze depozite sau filiale în UE, astfel încât să poată distribui mărfurile mai ușor.

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out