Update articol:

BRM lansează serviciul de Contraparte Centrală, pentru piața produselor standardizate și a creat un fond de 1,5 milioane de euro, pentru garantare

Bursa Română de Mărfuri (BRM) lansează, începând cu luna iulie 2019, serviciul de Contraparte Centrală pentru tranzacțiile la termen pe o săptămâna și pe o lună, iar, din septembrie, contractele cu scadențe mai lungi vor fi și ele incluse în sistemul de compensare – decontare, potrivit unui comunicat.

Oficialii BRM au declarat, astăzi, că au creat un fond de garantare de 1,5 milioane de euro, din surse proprii, pentru garantarea acestor tranzacții. Gabriel Purice, președintele BRM, estimează că, la nivelul întregii piețe de energie și gaze, fondul ar trebui să fie undeva la 2,5-3 milioane de euro.

Septimiu Stoica, președinte AGA BRM, a explicat că, pentru piețele de mărfuri cu livrare fizică, platformele de tranzacționare au voie, conform reglementărilor, să ofere servicii de contraparte centrală, care nu trebuie confundate cu instituțiile CCP, de pe piețe financiare, reglementate, la nivel european, de ESMA, și aflate sub jurisdicția Autorității de Supraveghere Financiară. Regulamentele și procedurile pentru noul serviciu BRM sunt aprobate de ANRE.

BRM a prezentat serviciul jucătorilor din piață, printre care Petrom, Romgaz, Transgaz, Eon, Enel, Engie, majoritatea fiind interesați, au mai spus oficialii bursei.

În prezent, BRM a semnat deja două contracte și mai așteaptă câteva săptămâna viitoare, potrivit lui Gabriel Purice: “Sperăm ca, spre 20 iulie, să avem 8-10 jucători importanți pe acest sistem. Atunci piața va fi îndr-adevăr funcțională.”

Începând cu data de 1 iulie, BRM pune la dispoziție o platforma de test pentru participanții la piață și va realiza testarea aplicăției împreună cu cei interesați.

În vederea realizării rolului de Contraparte Centrală, se aplică novatia subiectivă prin care Contrapartea Centrală devine cumpărător pentru orice vânzător și vânzător pentru orice comparator, astfel încât, fiecare participant la tranzacții este asigurat de finalizarea operațiunii comerciale, conform prețurilor și cantităților convenite prin tranzacție. Riscurile de posibil eșec la decontare al unui participant sunt preluate integral de Contrapartea Centrală, acesta fiind practic izolat din punct de vedere al riscului sistemic, iar restul participanților fiind neafectați de incidental provocat eventual de participantul individual. 

Produsele standard, ce vor beneficia de servicii de Contraparte pe platforma dedicată acestei piețe de către BRM, pe baza unui regulament special, sunt toate produsele la termen cu perioada de livrare: săptămâna, luna, trimestru, semestru calendaristic, sezon gazier, an calendaristic și an gazier.

BRM este lider național că instituție de infrastructură pe piață tranzacțiilor cu gaze naturale, înregistrând de la începutul acestui an, în condiții de dramatică incertitudine legislativă, un număr de 365 tranzacții pentru o cantitate totală cifrată la aproape 3 TW, potrivit comunicatului instituției. În anul 2018, la BRM, s-a înregistrat un record al tranzacțiilor cu gaze naturale: 787 tranzacții însumând peste 71 TW.

Chiar dacă efectele OUG 114/2018 s-au făcut și sunt încă resimțite pe piață gazelor naturale de la BRM, se estimează că lansarea pieței produselor standardizate pe termen mediu și lung, în condițiile asigurării de către BRM a serviciilor de Contraparte Centrală, va reprezenta un puternic impuls de creștere pentru această piață, a mai arătat BRM.